Szijjártó bejelentette: Magyarország csak orosz forrásból tud gázt vásárolni

A külügyminiszter szerint nincs más lehetőség.

Szijjártó Péter külügyminiszter a Fox News üzleti tévécsatornáján Maria Bartiromo műsorának volt a vendége kedden New Yorkban, ahol arról beszélt, hogy jelenleg Magyarország a meglévő közép-európai infrastrukturális és földrajzi adottságok miatt

csak orosz forrásból tud nagy mennyiségű földgázt vásárolni.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártót az adásban először a közelmúltban tett moszkvai útjáról kérdezték, amire reagálva elmagyarázta, hogy Magyarország nem rendelkezik tengerparttal, így a közép-európai infrastruktúra további fejlesztése nélkül ma kizárólag a csővezetékeken keresztül érkező gázra támaszkodhat.

Szijjártó elmagyarázta azt is, hogy lett volna más lehetőség, ha az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV olajvállalat a fekete-tengeri földgáztartalékok kitermelése mellett dönt, de a projekt végül kútba esett.

„Sajnos ha nagy mennyiségű gázt akarunk vásárolni Közép-Európában, akkor Oroszország az egyetlen forrás”

— fejtette ki a külügyminiszter.

Szijjártó elmondta, hogy bizonyos műszaki és politikai kihívások álltak elő a szállítási útvonalak tekintetében Európai nyugati és északi részén, azonban hazánk ellátása zavartalan a Törökországon, Bulgárián és Szerbián áthaladó, két évvel ezelőtt elkészült vezetéken keresztül.

A riporter ezt követően azt szerette volna tudni, hogy van-e a kormánynak B-terve arra tekintettel, hogy Oroszország zsarolja Európát az energiaellátással. Szijjártó minderre úgy reagált: „ez nem tervek, álmok vagy illúziók, hanem fizika és matematika kérdése”.

„Lehet álmokat szőni, de ha nincsenek alternatív források a régióban és nincsenek más infrastrukturális lehetőségek, akkor egyértelműen egyoldalúan védtelen pozícióban vagy”

— ismételte el.

Az interjúban Szijjártó arról is beszélt, hogy a Magyarország környékén található LNG-terminálok kapacitása nem elegendő az orosz földgáz kiváltásához, illetve a romániai gázmezők kitermelése sem kezdődött meg.

A miniszter végül a menekültválsággal és a helyzet gazdasági következményeivel kapcsolatban ecsetelte, hogy hazánk Ukrajnával szomszédos országként mindenképp érdekelt a békében, hiszen a menekülők áradata, illetve a gazdasági és energiaellátási kihívások is súlyos terhet jelentenek számára.

„Emellett, hogy Magyaroszág kettős nyomás alatt áll, egyrészt már 870 ezer menekültet fogadott be Ukrajna felől, miközben több mint 130 ezer illegális bevándorlót állított meg a déli határon, amely szám magasabb, mint az előző év egészében”

— magyarázta el a külügyminiszter.

(MTI)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/07/21/moszkvaba-latogatott-szijjarto-rogton-a-haborus-bunos-orosz-kulugyminiszterrel-mosolyog-kozos-foton

Valódi Hírek