Rájuk nem vonatkoznak a szabályok: A kormány kedvenc ménesénél rendszeresen megszegték a fontos tilalmat

Nekik mindent szabad.

„Egy csepp figyelem! Mert minden csepp számít!”

– Ezzel a felhívással kérte a vízhasználat korlátozását hőségriadó idején az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. a szilvásváradiaktól július 19-től. Az ellátásbiztonság fenntartása érdekében azt kérték, lehetőség szerint kerüljék el az egyidejű, nagy mennyiségű vízvételezést: az öntözést és a medencetöltést.

A felhívás megjelent a település honlapján is, arról tudomást szerezhetett a Lipicai Lovasközpontot működtető szilvásváradi Állami Ménesgazdaság is. De a kormány kedvenc lovasbirtoka nem találhatta magára vonatkozónak, mert a hőségriasztás idején is

órákon át

működtették az automata öntözőrendszert.

Müller Cecília július 20-án éjféltől rendelte el a harmadfokú hőségriasztást július 23-ig, majd meghosszabbította július 26-ig az egész országra kiterjedően. A Lipicai Lovasközpontban ennek ellenére a hőségriasztás alatt, napokon keresztül az automata locsolórendszer órákon át működésben volt, intenzíven öntözve a tikkasztó hőségben, napsütésben a homokos talajt.

Szilvásváradon ráadásul a homok vízzel való öntözése különösen érzékeny téma azután, hogy az ország egyik legféltettebb természeti kincse, a közeli Szalajka-völgyben a Fátyol-vízesés nem sokkal korábban

kiszáradt.

Az Egererdő Zrt. tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban a nagy forróság hatására a talaj annyira kiszáradt, hogy elnyel minden csepp nedvességet, így nem marad víz a mederben.

(via Magyar Narancs)

Valódi Hírek