Kiszólt a lyuk a gödörből: Foggal-körömmel védelmezi Orbán náci dumáját Demeter Szilárd

Úgy tudja, a Doktorminiszterelnök úrnak mindig igaza van.

A Doktorminiszterelnök úrnak, mint mindig, igaza van — írta Demeter Szilárd kedden a Mandineren arra reagálva, hogy Orbán Viktor tusványosi náci beszéde minden jóérzésű embernél kiverte a biztosítékot.

„Habzó szájjal náciznak a komcsik”

— fogalmazott a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója.

„A szépelgők gyönyörű idézetekkel támasztják meg abbéli tételmondataikat, hogy csak egy emberi faj létezik, lettlégyen akármilyen a bőrszín, vallás, sze×uális irányultság avagy netezési szokások. Nemes és támogatandó eszme, csak van benne egy kis logikai bibi”

— írta.

Demeter filozófiainak szánt eszmefuttatása szerint a fogalmi megközelítés két logikai osztályon alapszik:

ez a faj- és nemfogalom,

ami a tudomány ma is alkalmaz.

„Amennyiben azt mondjuk, hogy az ‘ember’ fogalma fajfogalom, akkor tulajdonképpen azt állítjuk, hogy az ember egy a főemlősök, élőlények, létezők csoportjai közül”

— írta Demeter Szilárd, hozzátéve, hogy a keresztény tanítás szerint az ember Isten képmására teremtetett, „ő a Teremtés jó pásztora”.

„Ahogy a filozófusok mondanák, kitüntetett létező. Mint ilyen, felelősséggel bír.”

Ebből kiindulva szerinte az ember fogalmát nemfogalomként szokás értelmezni. Ezután az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatából idézett, majd úgy zárta le a kérdést:

„Az emberi jogok nyilatkozatában tehát a megkülönböztetés tilalmát az emberi nemen belül értelmezett emberi fajokról mondják ki, hupszika. Szóval óvatosan a nácizással, mert fürdővízzel együtt az ember gyerekét is kiöntitek.

A Doktorminiszterelnök úrnak, mint mindig, igaza van”.

Demeter Szilárd véleménycikkében nem tért ki arra, mit gondol arról, hogy szeretett miniszterelnöke nyíltan második világháborús fajvédő eszméket terjeszt.

Valódi Hírek