Már csak ez hiányzott: A rendkívüli forróság miatt kevesebbet áramot termel a paksi atomerőmű

Az atomerőműben tagadják az értesüléseket.

A kánikula miatt emelkedett a Duna hőmérséklete, ez pedig a paksi atomerőmű energiatermelésére is hatással van. A létesítmény ugyanis a folyó vizét használja a hűtéshez

– írta meg a Portfolio.hu.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. négyfokozatú intézkedési tervvel rendelkezik a Duna alacsony vízállásához kapcsolódóan. A fokozatok meghatározott vízszintek elérésekor lépnek érvénybe. Jelenleg az 1. fokozat szintjét értük el, amely az előírt előkészítő műszaki intézkedések végrehajtásán kívül az erőmű működésére nincs hatással, az energiatermelést nem befolyásolja – közölte a lap érdeklődésére az atomerőmű.

A kommüniké szerint tehát minden rendben. A Portfolio azonban úgy véli, hogy a folyó felmelegedése már egyértelműen hat az energiatermelésre, ugyanis – a létesítmény önfogyasztását levonva –

több tíz megawattal

kisebb teljesítmény volt tapasztalható az atomerőmű honlapján közölt információkhoz képest. A portál az átviteli rendszer irányítójának adataira hivatkozik, amik szerint az erőmű termelése csak 1810-1830 MW körül alakult. A portál úgy véli, hogy mivel egyéb okok kizárhatók, a termelés csökkenését minden valószínűség szerint a vízhőmérséklet emelkedése, illetve az atomerőmű kondenzátorainak romló hatásfoka idézhette elő.

A lap szerint amint a Duna hőfoka átlépi a 25 Celsius-fokot, az atomerőműnél folyamatosan figyelik a hőmérsékletetét, és ha a víz hőmérséklete túllépné a határértéket, meghatározott villamosteljesítmény-csökkentést hajtanak végre.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek