A szakember szerint Orbánék döntése tönkreteszi a gazdaságot és a magyar embereket

Lefelé a lejtőn.

Az újabb alapkamat-emelés miatt még tovább drágulnak majd az új hitelek, de már így is egy év alatt megduplázódtak a kamatok.

Az atv.hu által megkérdezett hitelszakértő azt javasolja, hogy csak azok vegyenek fel kölcsönt, akiknek feltétlenül szükséges.

Bizonyos termékekre várni kell, de a legtöbb építőanyagból bőségesen van választék egy nagykanizsai kereskedésben. Az ügyvezető szerint egy év alatt legalább 50-60 százalékkal nőttek az árak, amit főleg hitelből vettek meg az emberek.

„Már most észre vehető, hogy kevesebb a vevő. A támogatásoknak köszönhetően a megkezdett munkákat még befejezik a kivitelezők”

— mondta az ATV Híradójának Verasztó Jánosné.

Az MNB most újabb rendkívüli alapkamat-emelést jelentett be, ami még tovább drágítja a lakossági hiteleket. A szakemberek az ingatlanpiacon is megtorpanást tapasztalnak a folyamatosan emelkedő hitelkamatok miatt. Debrecenben is kivárnak a vásárlók.

„Az emberek nem tudják, hogy tudják-e majd törleszteni a felvett illetve beigért kamatot, ami jöhet” — véli Ébert Angéla.

Márpedig egy év alatt duplájára nőttek a hitelkamatok:

az újonnan felvett kölcsönt 10 százalék fölötti kamattal kínálják a bankok. A régieket a kamatstop védi, amit év végéig hosszabbított meg a kormány.

„Az életünk nem kiszámítható, abban az értelemben sem, hogy emelkednek a kamatok, kinek mennyire emelkednek, meddig tart a kamatstop, és mi lesz utána. Ez mind benne van, amikor például a forint gyengeségéről beszélünk”

– közölte Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke.

A hitelszakértő szerint ha majd a kamatstop megszűnésével, a folyamatos alapkamat-emelés miatt egy 10 milliós hitelnél havonta több tízezer forinttal nő a törlesztőrészlet.

„Duplájára nő a kamatteher. Ez azt jelenti, hogy az ő törlesztőrészlete 30-40 ezer forinttal is több lehet attól függően, hogy mennyi még a futamidő, ami hátravan” — összegezte Erdősi Éva.

A jegybank alelnöke egyébként arról is beszélt, hogy az infláció és a forintgyengülés megállítására készek tovább is emelni az alapkamatot. Így a következő időszakban tovább drágulhatnak majd az újonnan felvett hitelek.

Videó:

(atv.hu)

Valódi Hírek