„Varga Judit abban nagyon jó, hogy undok dolgokat mondjon a Facebookon” — A jogállamisági jelentés szerzője kiosztotta a magyar minisztert

Az igazságügyi miniszternek valamiért sosincs ideje találkozni.

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő, Judith Sargentini visszavonulása után az ő vezetésével készül a magyar jogállamiság, demokrácia és alapvető jogok helyzetéről szóló brüsszeli jelentés. Vele készített interjút az rtl.hu, ahol arról beszélt, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter szerinte hogyan használja a saját imidzsének építésére az uniós tisztségviselőkkel folytatott tárgyalásokat.

Delbos-Corfield szerint a magyar demokrácia legproblémásabb területei a média helyzete, az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupció. A médiával kapcsolatban elmondta, nemcsak a felborult erőviszonyokat tartja aggasztónak, hanem azt, hogy már

az újságírók személye

is fenyegetve van: példának felhozta a Pegasust, a lejárató akciókat a független újságírók ellen, és azt, hogy van olyan újság, aminek a kinyomtatását egyetlen nyomda sem vállalja az országban.

A jelentést készítő politikus elmondta, hogy amikor Budapesten járt, a kormánynak is felvetette az aggályait, de tagadták, hogy bármi probléma lenne.

„Sőt, Varga Judit elég egyértelműen a saját kommunikációs céljaira használta a tárgyalást. (…) Kirak egy képet, ami a valóság egy verzióját ábrázolja – csak épp nem igaz.”

– mondta. Varga Judit ugyanis a találkozóról egy olyan képet osztott meg, ami azt sugallta, hogy a hatalmas európai parlamenti delegációval csak néhányan szálltak szembe; ugyanakkor ha a fotós egy másik beállításból csinálja meg a képet, akkor látszott volna, hogy a magyar fél is rengeteg kísérővel érkezett, és a két delegáció ugyanakkora.

Arra a kérdésre, hogy Orbánnak nincsen-e meg a választói felhatalmazása, hogy kritizálja Brüsszelt, Delbos-Corfield csak ennyit mondott:

„ha Orbán Viktor egy csodálatos demokráciában és virágzó médiaviszonyok között nyerne választást,

az sem hatalmazná fel arra,

hogy az európai értékekkel és jogszabályokkal ellentétes intézkedéseket hozzon. Vagy olyanokat, amelyek bizonyos kisebbségek ellen irányulnak.”

A zöldpárti politikus arról is beszélt, hogy vannak kétségei afelől, hogy a kormány felhatalmazása valóban valódi és legitim-e. A médiából ömlő dezinformációk, az ellenzéki jelöltek programjának félremagyarázása vagy elhallgatása ellehetetleníti szerinte, hogy a választók tudatos döntést hozzanak, és ebből az következik, hogy a demokrácia valójában nem működik Magyarországon.

Amikor pedig arról kérdezték, milyen eredményeket vár a jelentéstől, Delbos-Corfield elmondta, hogy már a Sargentini-jelentés is hozzájárult ahhoz, hogy az Orbán-kormány nem fér hozzá az uniós pénzekhez.

„És ami nagyon fontos: az összes tagállam figyelmét felhívta a figyelmét az Orbán-kormány húzásaira. Mostanra nemcsak a nagy tagállamokban, hanem a szomszédos országokban is

gyanakvással figyelik,

hogyan viszonyul az Orbán-kormány a demokráciához vagy az uniós partnereihez, mire költik az uniós pénzeket, vagy elkötelezett-e egyáltalán Európa mellett.”

Az interjú végén még egyszer felhívta a figyelmet, hogy Varga Judit csak Facebookon és az interjúin kemény, találkozni sosincs ideje. Orbán Viktorral kapcsolatban is hasonló a helyzet: az uniós országok miniszterelnökei fogadni szokták a brüsszeli delegációt, de a magyar miniszterelnök nem akart találkozni.

Valódi Hírek