Tömegével hagyhatják el Magyarországot az informatikusok a KATA átalakítása miatt

Az ország digitális fejlődése eddig is kihívásokkal küzdött, az új kata-törvény pedig tovább ront a helyzeten.

Az informatikai szakemberek tömeges elvándorlásának megakadályozása érdekében az IVSZ (Szövetség a Digitális Gazdaságért) új adónemet javasol a kata átalakítása után — közölték kedden. (Közben az új katatörvényt időközben megszavazta az országgyűlés, jegyzi meg a HVG.

A szervezet úgy látja, hogy az ország versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú szektorokban, így a digitális ágazatokban egyre többen dolgoznak a hagyományos alkalmazotti viszonytól eltérő foglalkoztatási formában. „Számukra meg kell teremteni az egyszerű és kompetitív adózás lehetőséget” — írta az IVSZ.

Magyarország digitális fejlődését fenyegető egyik legfőbb korlátozó tényező az informatikai és digitális munkaerőhiány. A szaktárca, az IVSZ és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) megbízásából készült átfogó digitális munkaerőpiaci felmérés eredményei szerint a következő években a munkaerőpiac keresleti oldalán tovább bővül a magas szintű digitális felkészültséget igénylő munkahelyek aránya, amit a kínálati oldal nem képes követni. Azaz: tovább nő a munkaerőhiány.

Az informatikus mérnökök és IT szakemberek esetében

a hiány a legfrissebb felmérések szerint két éven belül 26 ezer fő lesz.

Az IVSZ szerint új adónemre van szükség, mely

  • egyszerű szabályok mentén stabil és kiszámítható,
  • alacsony belépési küszöb mellett támogatja az atipikus munkavégzést (részmunkaidő, digitális nomád),
  • adminisztrációja minden elemében digitalizált, átlátható és külső segítség nélkül is elvégezhető,
  • vélt adóelőnyökért nem ösztönöz fiktív gazdasági cselekményekre,
  • felfelé nyitott, így folyamatos átmenetet biztosít a komplexebb cégformák felé mind adminisztrációban, mint az összes adóteher változásában.

Az IVSZ szerint az egyébként is súlyos munkaerőhiánnyal küzdő magyar digitális gazdaság (és ezzel a nemzetgazdaság) versenyképességét súlyosan fenyegeti, ha bármilyen megfontolásból az eddiginél is több digitális és informatikus szakember dönt a magasabb fizetéssel kecsegtető külföldi munkavállalás mellett – akár tényleges kiköltözéssel (amely esetben a magasabb jövedelmét nem itthon költi el), akár távmunkában vagy digitális nomádként (amely esetben legalább a fogyasztása itthon marad, ám munkaereje nem a hazai piacot erősíti).

Az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért azt javasolja a törvényhozóknak, hogy olyan módon alakítsák át a magyar adórendszert, hogy

„az képes legyen követni a hagyományos foglalkoztatási formák fellazulását, illetve az atipikus formák térnyerését”

— fogalmaznak.

A lap megjegyzi, hogy nem csupán az informatikusok külföldre költözése jelenti az egyetlen veszélyt: az IVSZ tapasztalatai alapján a hazai kkv-k technológiai fejlődését számos olyan tanácsadó, szabadúszó IT-szakember segíti, akik a katáról más adónemre áttérve drágábban tudják csak kínálni szolgáltatásaikat az egyébként is hagyományosan árérzékeny, és a DESI-index alapján a digitalizáció terén súlyos lemaradásokkal küzdő magyar kkv-szektornak. Így egy rugalmasabb adónem hiánya

jelentősen visszavetheti a magyar gazdaság gerincét alkotó kkv-k modernizációját, amely jelentős hatással bírhat a hazai versenyképességre is.

(hvg.hu)

(Kiemelt kép: programozdajovod.hu)

Valódi Hírek