Dobrev Klára 100 ezer forintos kompenzációt követel a nyugdíjasoknak a kegyetlen infláció miatt

A politikus szerint oda jutottunk, hogy emberek tömegei nem tudnak hónap végén normális élelmiszert vásárolni.

A mai napon egészen lesújtó inflációs adat látott napvilágot: júniusban közel 12 százalékos volt az általános drágulás, míg ezen belül az élelmiszerek 22 százalékkal drágultak — ismertette Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője pénteken, reagálva a frissen megjelent inflációs adatokra.

Dobrev kijelentette: beszélni kell a kialakult válság okairól és következményeiről, mert így fogunk tudni eljutni a megoldásig.

Dobrev Klára 4 okot jelölt meg, mint a forint történelmi mélypontjának oka:

  • Az egyik az, hogy éveken át alulfizetett és kiszolgáltatott magyar munkaerőre épített a magyar gazdaság
  • Tudatos forintgyengítő gazdaságpolitikát folytattak
  • Az országot eladósították és az uniós pénzek felfüggesztéséhez vezetett már a kormányzati korrupció
  • A negyedik maga az Orbán-rendszer, amely az elmúlt 12 évben ami olyannyira aláásta a magyar jegybankba vetett bizalmat, hogy ma minden befektető szabadul forinttól.

„Így történhetett meg, hogy még olyan országok valutái is jobban teljesítenek a forintnál, amelyek egyébként háborúban állnak”

— hívta fel a figyelmet a politikus arra, hogy még az ukrán hrivnya értéke sem csökkent olyan mértékben, mint a magyar forinté.

Dobrev Klára szerint mindezek következménye, hogy mára elértéktelenedtek a magyar bérek és a nyugdíjak. A politikus egy személyes példán keresztül, arról számolt be, hogy ma egy nyugdíjas 10 ezer forintnál is többet kénytelen a kasszánál hagyni egy kisebb bevásárlás alkalmával. Az érintett nyugdíjas úgy fogalmazott: soha nem élt olyan rosszul, mint most.

„A nyugdíjak mára már teljesen elszakadtak a valóságtól. Életüket becsületben végigdolgozott emberek tízezrei néznek szembe azzal, hogy hónap végén már nem tudnak élelmiszert vásárolni, mert egész egyszerűen nincs miből”

— hangsúlyozta.

Dobrev Klára kitért azokra a megoldási lehetőségekre is, amelyek rövid- és középtávon segítenek az embereken, amelyek – mint mondta -, kifejezetten a családokat és a munkából élőket, a nyugdíjasokat segíti meg egy ilyen kritikus helyzetben. Hozzátette: számos nagyon jó európai példa állna a magyar kormány előtt, ha fontosnak tartaná, hogy segítsen.

„Túl azon, hogy az élelmiszerek áfájának a csökkentése az egyik legkézenfekvőbb beavatkozás, egyéb módok is léteznek arra, hogy a terheket mérsékelhessék”

— mutatott rá, hozzátéve, vannak olyan országok, ahol folyamatos bér-és nyugdíj-kiegészítéssel igyekeznek ellensúlyozni az inflációt. Ilyen példaként említette a flamand kormányt,

amely mindenkinek a bérét felkerekíti 2500 euróra, azaz közel 1 millió forintra.

A politikus ezt követően arról tájékoztatott, hogy vannak olyan országok, ahol egy nagyobb de egyösszegű segítséggel igyekeznek segíteni.

„Nem kell messzire menni, ilyen például a szomszédos Ausztria” — tette hozzá Dobrev Klára, majd elmondta, ott már az év elején döntöttek arról, hogy egy 300 eurós, azaz nagyjából 120 ezer forintos egyszeri segítséget adnak a nyugdíjasoknak.

„A Demokratikus Koalíció számos megoldási javaslatot tett le az elmúlt hetekben” — hangsúlyozta Dobrev Klára, majd ezekből két javaslatot emelt ki:

  • Az egyik az alapvető élelmiszerek áfájának a 0 százalékra való csökkentése az év végéig
  • A másik fontos megoldás pedig az lenne, ha a kormány egyszeri, legalább 100 ezer forintos segítséget adna a nyugdíjasoknak

„Nem lehet tovább nézni, ahogy életüket végigdolgozott, tisztességben megőszült emberek, egészen magukra hagyatva próbálnak a hónap végén élelmiszert vásárolni, és mindezt teszik Európa legalacsonyabb nyugdíjaival!”

— jelentette ki Dobrev Klára.

Videó:

.

Valódi Hírek