Sokkoló: Irgalmatlan ütemben nő a büntetés, amit azoknak kell fizetni, akik nem szülnek eleget

Már ha felvették a CSOK-ot.

A kamatemelések hatására hónapról hónapra egyre nagyobb az ára annak, ha az igénylők nem tudják teljesíteni a legnépszerűbb állami családtámogatások felvételekor vállalt gyerekszámot – írta szerdán a Bank360.

Míg a júniusi igénylők 6,94 százalékos referenciakamattal számolhatnak, azok, akik augusztusban igényeltek, már 7,47 százalékos kamatot fizetnek.

Az ügyleti kamatok is növekednek, 10,71 és 13,71 százalékra.

A lap felhívja a figyelmet, hogy ennyiből

már személyi kölcsönt is fel lehet venni.

A fentiek mellett a büntetés mértéke is nagyot nőtt: az első öt évben legalább egy gyermeket kell vállalni, aki ezt nem tudja teljesíteni, annak az ötödik év végén vissza kell fizetnie az addig igénybe vett kamattámogatást.

Akik júliusban igényelnek CSOK-ot, azoknak 4,5 milliót kell büntetésként egy összegben visszafizetniük, ha öt évig nem születik gyermek.

Az augusztusban szerződőkre viszont ennél is magasabb büntetés vár, ők

4,8 millió forintot is meghaladó büntetéssel számolhatnak.

Ez a büntetés 2019-ben még csak 2 millió forint volt.

A büntetés befizetés után a futamidő hátralévő részében megemelt kamattal folytatódik a törlesztés, ami szintén jelentősen megemeli a havi törlesztőrészletet.

A júliusban érvényes referenciamutatóval számolva az első öt évben fizetett (kamattámogatott) 45-46 ezer forintos törlesztőrészlet akár 100 ezer forint közelébe is emelkedhet — hívja fel a lap a figyelmet.

A jegybanki alapkamat folyamatos emelése miatt még nagyobb büntetést fizethetnek majd azok, akik nem teljesítik a CSOK feltételeit.

A büntetés a tavaly nyári 1 százalék alatti értékről mostanra elérte a 7,75 százalékot.

Akik a maximális 10 milliós támogatás fejében három gyereket vállaltak be, de a feltételt nem teljesítik, a jegybanki alapkamat ötszörösével számolhatják a büntetést: ez az aktuális alapkamat szerint 38,75 százalék.

 

Valódi Hírek