Osztrák lapok: Kiszárad a Fertő tó, magyar oldalról kéne pótolni a vizet

Mészáros Lőrinc lehet a megoldás.

Osztrák lapok szerint Ausztriának és Magyarországnak meg kell kezdeni az érdemi egyeztetéseket arról, hogyan fogják megmenteni a Fertő tavat a kiszáradástól, és biztosítani a terület vízellátását a magyar oldalról. A helyzet annyira rossz, hogy bizonyos területeken már hajók állnak a sárban, és a fürdőzőket is figyelmeztetni kell, hogy ne ugorjanak a derékig sem érő vízbe.

A Wiener Zeitung szerint a tó vízszintje az 1965-ös méréskezdés óta rögzített legalacsonyabb értékhez közelít: egyszer, 2003-ban volt ennél 4 centiméterrel alacsonyabb.

A nyári meleg és a szél általában őszre csökkenti le a tó vízszintjét, de idén már tavasszal alacsony volt a vízszint – mondta egy osztrák vízügyi szakértő. Ez növeli a villámcsapás okozta

tüzek kockázatát is,

az előző hétvégén három hektáron égett a nádas az osztrák oldalon, a tüzet helikopterekről oltották.

A szakértő szerint az alacsony vízállás miatt nem csak megnőtt a nádast pusztító tüzek kockázata, a tó emberi eredetű szennyezése is nagyobb károkat okoz. Egyelőre a fürdőzéshez van elég víz a tóban, de már most fel kell készülni arra az eshetőségre, hogy az idei év sem lesz csapadékban gazdag.

A cikk kiemeli, hogy a korábbi elgondolás, mely szerint a Fertő tó vízkészletét

a Mosoni-Dunából

kellene pótolni, fontosabb mint korábban bármikor.

Ez a terv összefügg a kormány egyik elsőként megvalósítandó, kiemelt vízügyi beruházásával, vagyis a jánossomorjai csatorna kiépítésével. Az osztrák és magyar termőföldek öntözése mellett a Lébény-Hanyi főcsatorna osztrák határig történő meghosszabbításával lehetne a Duna vizével pótolni a tó fogyatkozó vízkészletét.

Mi is megírtuk korábban, a csatornakivitelezést

egy Mészáros-cég

nyerte. A beruházás ellen természetvédők emeltek szót, mondván, a vízátvezetés károkat okozna a tó kémiai összetételében, és ezzel az élővilág pusztulásához vezetne.

A Fertő tó partjára egyébként éppen a Mészáros és Mészáros Kft. tervez vitorláskikötőt és százszobás szállodát egy hatalmas turisztikai beruházás keretei között. Ez ellen civil csoportok és a Magyar Tudományos Akadémia biológus akadémikusai is tiltakoztak.

A tudósok közleményben kérték a kormányt, hogy állítsa le a túlzó és helyhez méltatlan turisztikai beruházást, és helyette kezdje meg a terület 21. századi követelményeknek megfelelő, szelíd, ökologikus rekreációs fejlesztését.

(via G7)

Valódi Hírek