Harminc évre titkosították, hogyan repült át a Zágrábban lezuhant orosz drón felettünk

Talán túl kellemetlen bevallani, hogy nem tudtak róla.

Titkosította a magyar kormány a márciusban a magyar légtéren áthaladó, majd a horvátországi Zágrábban lezuhant drón ügyét. Vagyis legalább harminc esztendeig nem tudhatjuk meg, hogy a szovjet gyártású TU 141-es felderítő robotrepülő miért „vendégeskedett nálunk” 40 percet. A nyugtalanító ügy összes részleteiről csak nagyon kevesen tudhatnak.

Még azt sem derült ki, hogy az oroszok vagy az ukránok indították útjára, mi volt a küldetés célja, illetve végül milyen információkat sikerült begyűjteni.

A Blikk megkérdezte Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértőt, mi lehet ennek az oka.

„Több oka is lehet annak, hogy ezt az ügyet titkosították. Elképzelhető, hogy a horvát hatóságok olyan információkat adtak, amikről azt kérték, ne kerüljenek nyilvánosságra. De lehet, hogy a magyar szervek nem szeretnének számukra

kellemetlen információkat

kiteregetni. Fény derülhetne például arra, mekkora a magyar légvédelem hatékonysága, illetve, hogy ez elkövetett-e hibákat. Egyáltalán, hogy tudtak-e arról: behatoltak hazánk légterébe.”

– mondta

A nyugállományozott ezredes szerint ugyanakkor azokat az értesüléseket, hogy Paks felett is átrepült a gép, érdemes fenntartásokkal kezelni, az ugyanis tiltott zóna, így ebben az esetben minden bizonnyal lelőtték volna.

Ezt az eshetőséget egyébként a horvát miniszterelnök dobta be a köztudatba, aki – érzékeltetve a helyzet súlyosságát – úgy fogalmazott, hogy a drón

a Paksi Atomerőműbe is becsapódhatott volna.

Andrej Plenkovic akkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a NATO és Magyarország nem semmisítette meg a drónt, illetve nem is tájékoztatta a zágrábi kormányzatot az incidensről.

Valódi Hírek