Kiakadtak a DK polgármesterei az Orbán-kormány súlyos megszorítócsomagján

Minden magyar ellen elkövetett támadást emlegetnek.

Sajtótájékoztatót tartott az önkormányzatokkal szemben alkalmazott megszorítások kapcsán a DK. A párt budapesti polgármesterei ennek során elmondták,

a kormány elvonja a rezsicsökkentést a helyhatóságoktól.

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere arról beszélt, a koronavírus-járvány idején világossá vált, hogy

az ellenzéki vezetésű önkormányzatok ellehetetlenítése a kormányzat célja.

A kerületvezető arról beszélt, az új megszorítócsomag tovább szűkíti az önkormányzatok mozgásterét.

A polgármester arról beszélt, hogy az Orbán-kormány „egy tollvonással” akarja kihúzni a kedvezményezettek közül az önkormányzatokat, illetve a hozzájuk tartozó közintézményeket. A tervek szerint 730 millió forinttal növekedhetnek a helyhatóság kiadásai.

Ez Szaniszló szerint az útfelújításokat, a közterületek kaszálását, illetve a kerületi ápolási díj kibővítését veszélyezteti. Hozzátette, a döntéssel az összes kerületi polgárt bünteti a kormány.

Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület vezetője kiemelte, július 1-jétől a rezsicsökkentéssel érintettek köréből kikerülnek az önkormányzatok, illetve a hozzájuk tartozó közintézmények. Emiatt a települések rezsiköltségei jelentősen emelkednek e hónaptól.

A kormányzati megszorító intézkedések következményeként a parkfenntartási, útfelújítási teendőktől kell pénzt elvonni, további a kerület Deák utcai orvosi rendelőjének felújítását sem tudják befejezni.

Kiss László, Óbuda polgármestere elmondta, már eddig is több milliárd forintos kormányzati elvonás sújtotta a kerületet, amelynek része volt a Csobánka téri rendelő felújítási forrásainak megvonása. Elmondása szerint a kerület biztosította a lakosság számára a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket, pedig az a kormány feladata lett volna.

A most bevezetett megszorítások miatt a III. kerület Kiss említése szerint 1 milliárdot fog bukni. Ezt a pénzt közintézményekre, utak és járdák felújítására tölthetnék. Ezt

észszerű gazdálkodással igyekeznek ellensúlyozni,

hogy a kerületben élők semmiben ne szenvedjenek hiányt.

László Imre, Újbuda polgármestere arról beszélt, több mint 2 milliárd forintot vesz el a helyhatóságtól az Orbán-kormány. Csak 2022-ben 165 millió forintos költségnövekményre számít a kerület vezetője a rezsicsökkentés megszüntetése miatt.

A polgármester elmondta, a közétkeztetés költségei is nőnek, azonban annak 340 millió forintos többletét nem fogják a lakosságra terhelni, hanem az önkormányzat magára vállalja azt. A szolidaritási adó 1,2 milliárddal növeli a kerület költségeit, így összesen

több mint 2 milliárdos többletkiadással számolnak

a tavalyi évhez képest.

Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester „az önkormányzatiság ellen elkövetett bűnlajstromba” sorolta a rezsicsökkentés megszüntetése, ezáltal pedig nagyságrendileg 570 millió forinttól esik el a helyi önkormányzat.

Minden VII. kerületi polgár ellen intézett támadás„-nak nevezte a kerület vezetője a megszorítócsomagot. Szerinte a kormány megpróbálja ellehetetleníteni, hogy a helyieket segíthesse az önkormányzat.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)