Szili Katalin kiszólt Orbán záróizmai mögül: Az MSZP-nek már nincs út felfelé

Saját egykori pártját köpködte a milliós fizetésért a kormánynak „dolgozó” dezertőr.

Szili Katalin – korábbi MSZMP és MSZP-politikus – hiteltelennek tartja, hogy a szocialista párt egy nemzeti elkötelezettségű, szociáldemokrata fordulatot hajtson végre. Indoklása szerint azért, mert a párt részéről a mai napig nem történt meg a múlttal való szembenézés.

„Ahogyan a repülésben, úgy a politikában is van egy inflexiós pont, amit átlépve már nem lehet felfelé venni az irányt. Ennek esélyét mára elveszítette a Magyar Szocialista Párt”

— magyarázta a Magyar Nemzet nevű fideszes propagandalapnak az Országgyűlés korábbi elnöke, aki jelenleg egymillió forint feletti fizetésért miniszterelnöki megbízott.

Nemcsak én, hanem az MSZP egykori Társadalompolitikai Tagozata is elégtételt érezhet, akikkel egy népben, nemzetben gondolkodó szociáldemokrata irányvonalat képviseltünk annak idején a szocialista pártban – mondta a lapnak Szili Katalin az arra vonatkozó értesülésekre, hogy az MSZP egy „nemzeti elkötelezettségű, szociáldemokrata” párttá válna és amelynek új társelnöke Nemény András, Szombathely polgármestere lehetne, amennyiben Nemény elindul a szocialisták őszi tisztújításán.

Szili Katalin emlékeztetett: amikor a 2010-es választás előtt leköszönt a házelnökségről, az MSZP akkori – 2009. júliusi – kongresszusán egyértelművé tette, hogy a 2004-es népszavazás miatt a szocialistáknak bocsánatot kellene kérniük, és a társadalom elvárásainak megfelelő politikát kellene folytatniuk.

„A vezetés mégis inkább a neoliberális irányt folytatta. Ráadásul később megalakult a Demokratikus Koalíció, ami kettészakította a csupán nevében egységes pártot, amely azóta is folyamatosan szappanozza maga alatt a lejtőt”

— magyarázta.

Hozzátette: történt mindez annak ellenére, hogy az MSZP-ben korábban olyan „népben, nemzetben gondolkodó” politikusok is voltak, mint Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás, Németh Miklós, vagy Kósa Ferenc, akik látva a liberális fősodor térnyerését, elhagyták a pártot.

Szili szerint az MSZP részéről a mai napig nem történt meg a múlttal való szembenézés,

enélkül viszont bármiféle fordulat hiteltelen.

„Korábban Tóbiás József is nemzeti fordulatot hirdetett, amiből végül semmi sem lett. Valódi, konkrét cselekedetek nélkül mindez üres ígéret”

– mondta, kiegészítve, a most tervezett fordulatot is hitelteleníti, hogy a választás előtt és azóta is az MSZP ugyanúgy a neoliberálisokkal kokettál néhány parlamenti hely megszerzéséért, néhány politikusi egzisztenciáért.

Aláhúzta: sok olyan emberrel találkozott, akik alapvetően baloldalinak vallják magukat, mégis úgy gondolják,

hogy az értékrendjüknek megfelelő, a hozzájuk legközelebb álló politikát inkább az Orbán-kormány keresztény-szociális alapon nyugvó intézkedései valósítják meg.

„Egy valóban népben, nemzetben gondolkodó szociáldemokrata pártra szükség lenne Magyarországon, de erre nincs esély a baloldali sztaniolba csomagolt neoliberális tartalmat nyújtó oldalon”

— jelentette ki.

Arra a „feltevésre”, miszerint még ha az MSZP őszintén is gondolná a nemzeti fordulatot, több mint harminc évvel a rendszerváltás után mindezzel már elkéstek, Szili Katalin úgy fogalmazott: ahogyan a repülésben, úgy a politikában is van egy inflexiós pont, amit átlépve már nem lehet felfelé venni az irányt.

„Ennek esélyét mára elveszítette a Magyar Szocialista Párt”

— magyarázta Orbán hóna alól az áruló Szili Katalin.

(magyarnemzet.hu)

Valódi Hírek