FRISS: Az Európai Parlament egységes tervet készít, hogy fellépjenek Orbánék vétójával szemben

Hétfőn döntenek.

Többpárti európai parlamenti állásfoglalás készül a „globális adómegállapodást aláásó” nemzeti vétókról — tudta meg a Népszava. A határozat Magyarország ellen irányulna, amely egyedüli uniós tagállamként ellenzi a 15 százalékban meghatározott globális minimális társaságiadó-kulcs bevezetését.

Az OECD keretében létrejött adómegállapodást 137 ország – köztük 26 uniós – támogatja. Az EU jogszabályba foglalná a megállapodást, amelyhez minden tagállam beleegyezésére szükség van.

Az Európai Parlament illetékes politikai testületei már elkészítették a határozati javaslataikat, jelenleg ezek kidolgozása zajlik. A frakciók várhatóan hétfőre készülnek el a közös állásfoglalás-tervezettel, amely vélhetően

bírálni fogja Magyarországot, amiért a gazdasági helyzetére hivatkozva vétót emel az irányelvre vonatkozó javaslattal szemben.

A kereszténydemokrata Európai Néppárt szövegtervezete szerint a javaslat nyomán csökkenne az adóelkerülés és az adócsalás, ami segítené a jelenlegi gazdasági problémák megoldását. A szocialisták – utalva a magyar kormányra -, sajnálatukat fejezték ki, hogy egyes tagállamok fegyverként használják és alkudozási eszközként használják a vétót, hogy engedményeket csikarjanak ki az adózástól független területeken.

Több frakció támogatná, hogy az irányelvet Magyarország nélkül, úgynevezett megerősített együttműködés keretében fogadják el,

míg a kereszténydemokraták és a konzervatívok szerint ez csak az utolsó lehetőség lehet, mert a kívülmaradás alááshatja a belső piacot és torzíthatja a versenyt a tagállamok között. A képviselők emellett megfontolásra javasolják a tagállami vétó megszüntetését az adózás bizonyos területen.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában is szóba került a vétók kérdése. Mint fogalmazott: a vétó szó félrevezető, mivel a döntésnek valamennyi tagállam egyetértésével kell megszületnie. Ha pedig nincs döntés, akkor nincs is mit megvétózni.

(nepszava.hu)

Valódi Hírek