Putyin megfenyegette az új NATO-tagállamokat

„Lehet, hogy lesz némi feszültség”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kijelentette, hogy Oroszország hasonló válaszlépéseket tesz, ha a NATO csapatokat és infrastruktúrát telepít Finnországba és Svédországba, miután azok csatlakoznak az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez – írja a Reuters.

„Svédországgal és Finnországgal nincsenek olyan problémáink, mint Ukrajnával. Csatlakozni akarnak a NATO-hoz, csak rajta!”

– mondta az orosz elnök az orosz állami televíziónak a Reuters tudósítása szerint.

„De meg kell érteniük, hogy korábban nem jelentettek fenyegetést, míg most, ha katonai kontingenst és infrastruktúrát telepítenek oda,

akkor nekünk is hasonlóképpen kell válaszolnunk, és ugyanolyan fenyegetést kell teremtenünk azoknak a területeknek, ahonnan fenyegetést jelentenek felénk”

— fogalmazott.

Hozzátette: elkerülhetetlen, hogy Oroszország viszonya megromoljon a két északi országgal a NATO-tagságuk miatt.

„Minden rendben volt közöttünk, de most lehet, hogy lesz némi feszültség. Ez elkerülhetetlen, ha fenyegetés ér bennünket”

— fűzte hozzá.

Az orosz elnök egy nappal azután nyilatkozott meg, hogy a NATO-tag Törökország feloldotta vétóját Finnország és Svédország szövetséghez való csatlakozási kérelmével szemben, miután a három ország megállapodott egymás biztonságának védelmében.

Putyin hozzátette: a Moszkva által „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai hadművelet céljai változatlanok, a cél a kelet-ukrajnai Donbasz régió „felszabadítása” és az Oroszország biztonságát garantáló feltételek megteremtése. Elmondta, hogy az orosz csapatok előrenyomultak Ukrajnában, és a katonai beavatkozás a tervek szerint halad. Szerinte nincs szükség arra, hogy határidőt szabjanak a hadjárat befejezésére.

(reuters.com / portfolio.hu)

Valódi Hírek