Szijjártó Péter megnyomta a vészcsengőt: szerinte csődbe juthat Magyarország, ha elfogadják az EU-s javaslatot

Nem tetszett neki az ötlet.

Interjút adott Szijjártó Péter az Európai Unió energetikai ülését megelőzően, amelynek során arról beszélt, nem hajlandók tárgyalni a gázembargóról. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a terv bevezetése esetén csődbe juthatna Magyarország.

A tárcavezető arról beszélt, „nagyon komoly kihívások” állnak az Európai Unió előtt energetikai téren. Azt mondta, az Ukrajnában zajló háború, illetve az annak nyomán kivetett szankciók „nagyon komoly áremelkedést okoztak az európai piacon„.

Elmondta, mennyiségi probléma is előállt, az pedig újabb áremelkedéseket idézett elő. Kifejtette, gondokat jeleznek az Oroszországból kiinduló fölgázszállítási útvonalakon.

Hozzátette, ezzel kapcsolatban felszólítják az Európai Uniót, vizsgálják ki, igaz-e, hogy a földgázszállítási útvonalakon használt német alkatrészek nem érkeztek vissza a kanadai karbantartásról. Ha igen, akkor „valamifajta intézkedéseket” várnak el az Európai Bizottságtól, hogy ne kerüljön „rövid távon válságba” az európai földgázellátás.

A politikus arról beszélt, egyes európai országokban „nemzeti vészhelyzeteket” hirdettek ki. Mint elmondta, az energiaügyért felelős miniszterek tanácskozására „világos mandátummal” érkezett.

Mi még csak tárgyalni sem vagyunk hajlandók az esetleges gázembargóról” — jelentette ki a miniszter. Arról beszélt, ha az Európai Unió korlátozná a földgázszállítást Oroszországból Európába, akkor az „Magyarországon az ország működésképtelenségét jelentené„.

Azt mondta, hogy nem hajlandó a magyar kabinet kompromisszumokra. Hozzátette, az nincs ellenükre, ha új földgázellátási forrásokat keres az EU, viszont szerinte ez csak önkéntes részvétellel történhet. Bejelentette, az Unió által előírt gáztárolási mennyiség háromnegyedénél tart Magyarország.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek