Reagált az Egyesült Államok: Riasztó, hogy Oroszországban úgy gondolják, kivégezhetik az amerikai állampolgárokat

Válaszolt a Kremlnek a Fehér Ház.

Reagált John Kirby az amerikai elnöki hivatal szóvivője Dmitrij Peszkov azon korábbi kijelentésére, miszerint az Ukrajnában elfogott amerikai önkéntesekre nem vonatkozik a genfi egyezmény. Peszkov ugyanis azt mondta: Oroszország nem zárhatja ki a két amerikai férfi kivégzését.

Az Egyesült Államok „megdöbbentőnek” nevezte, hogy a Kreml sugalmazása szerint

az Ukrajnában elfogott amerikai állampolgárok akár halálbüntetésre is számíthatnak

– írja a Guardian.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője kedden újságíróknak nyilatkozott, miután a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy a két férfit nem védik a hadifoglyokról szóló genfi konvenciók. „Megdöbbentő, hogy egy oroszországi közhivatalnok egyáltalán utalhat arra, hogy halálbüntetést szabnak ki két Ukrajnában tartózkodott amerikai állampolgárra”.

Kirby szerint a Kreml legalábbis meggondolatlan kijelentéseket tett. „Akár valóban komolyan gondolják, amit itt mondanak, és lehet ennek olyan következménye, hogy halálbüntetést szabnak ki két amerikai állampolgárra, vagy csak úgy érzik, hogy egy nagyhatalom részéről felelősségteljes dolog ilyesmiről beszélni, bármelyik is legyen a valóság, mindkettő egyaránt riasztó” – mondta a szóvivő.

Korábban kiderült, hogy eltűnt két amerikai állampolgár, akik önkéntesként Ukrajnába mentek harcolni az oroszok ellen. Kezdetben nem lehetett tudni, hogy mi lett velük, majd hétfőn olyan fotók és felvételek láttak napvilágot az orosz médiában, amik arra utaltak, hogy Alexander Drueke és Andy Tai Ngoc Huynh orosz fogságba estek. Drueke az orosz állami médiának is nyilatkozott az elfogása után.

(theguardian.com / hvg.hu)

 

Valódi Hírek