Kiderült: Putyin és Lukasenka után Orbánt utálják a legjobban az ukránok

Nincsenek jó véleménnyel Orbánról.

Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz viszonyulnak a legnegatívabban az ukránok Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök után, derült ki a Rating ukrán közvélemény-kutató felméréséből.

A megkérdezettek a legpozitívabban Andrzej Duda lengyel elnökhöz (92 százalék), Boris Johnson brit miniszterelnökhöz (89 százalék) és Joe Biden amerikai elnökhöz (89 százalék) viszonyulnak.

Az ukránok a legnegatívabban Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz (98 százalék) és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnökhöz (95 százalék) viszonyulnak, igaz, utóbbi esetében két százalékuk pozitívan tekint rá.

Őket követi a sorban a magyar kormányfő, akihez a megkérdezettek 33 százaléka teljes mértékben negatívan, 20 inkább negatívan viszonyul. Húsz százalékuk nem ismeri, hét százalékuk szerint nehéz erre a kérdésre válaszolni. Tizenöt százalékuk inkább pozitívan, öt százalékuk pedig teljes mértékben pozitívan viszonyul Orbánhoz.

Orbán Viktor után Olaf Scholz német kancellárhoz viszonyulnak a legnegatívabban (44 százalék), mindezt úgy, hogy a német vezető személyének megítélése az elmúlt két hónapban javult a Rating szerint.

A megkérdezettek 93 százaléka biztos abban, hogy Ukrajna képes visszaverni az orosz támadást.

A válaszadók 87 százaléka támogatná Ukrajna belépését az EU-ba egy népszavazás esetén, mindössze négy százalékuk nem támogatná, nyolc százalékuk nem szavazna.

A felmérésből az is kiderült, hogy nőtt a NATO-csatlakozást támogatók aránya: míg márciusban a válaszadók 68 százaléka támogatta a csatlakozást, addig jelenleg

76 százalékuk támogatja.

A NATO-csatlakozást tíz százalékuk ellenzi, 12 százalékuk pedig nem szavazna egy eseteleges referendum esetén. Az Ukrajna keleti részén élők óvatosabbak a csatlakozást illetően, 55 százalékuk támogatná a NATO-csatlakozást, 20 százalékuk ellenezné, 22 százalékuk pedig nem szavazna.

A telefonos felmérést 1200 ember bevonásával június 18-án és 19-én végezték Ukrajna összes megyéjében, kivéve a Krímet és a Donyec-medence orosz ellenőrzése alatt álló területeket, továbbá azokat a térségeket, ahol a jelen pillanatban nem működik az ukrán mobilhálózat.

(nepszava.hu)

Valódi Hírek