Aláírásgyűjtést indítottak az EP-képviselők, hogy Orbán ne akadályozhassa többé az EU döntéseit

Elegük lett belőle.

Demokratikus Európát akarunk, egy olyan Európát, amely előre halad, és amely tudja, hogyan kell védekeznie diktátorokkal és a demokrácia ellenségeivel szemben” — írta kilenc EP-képviselő egy petícióban, amelyet deklaráltan Orbán Viktor hatalomgyakorlása ellen indítottak.

A politikusok célja, hogy megszűnjön az egyhangú döntések időszaka, amelynek során mind a 27 állam kormányfőjének hozzájárulása kell a nagy horderejű döntések véghez viteléhez. Leginkább

azt sérelmezik, hogy egyetlen kormányfő vétója elég ahhoz, hogy megakaszthassa a döntéshozatalt.

A petíció a „Vessünk véget annak, hogy Orbán Viktor zsarolja az EU-t!néven fut. Álláspontjuk szerint a vétó antidemokratikus, mivel egyetlen kormányfő megakadályozhatja a fontos döntéseket, amelyek az Unió 450 millió lakóját érintik.

Leírták, a külpolitikai területen Orbán vétója megakadályozott különböző szankciókat Vlagyimir Putyin érdekeltségi köre ellen, míg Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy gazdaságpolitikai döntést húzott keresztül. Azt is megjegyezték,

a két kormány egymást védi, és ennek révén az EU alapvető jogi normái sérülnek.

Ez nem az, ahogyan előre tudunk lépni. Ez az, ahogyan a saját utunkban állunk” — írták. A petíciót többek között Daniel Freund német zöldpárti politikus és Guy Verhofstadt, az európai liberális pártcsalád korábbi belga vezetője jegyzi, de köztük van Sven Simon német néppárti képviselő is.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek