Orosz bíróság elé állították a Szabad Európa volt tudósítóját

Március eleje óta sok újságíró menekült el Oroszországból.

Megkezdődött Szibériában a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) Siberia Realities (Szibériai valóságok) projektjét egykor tudósító munkatársának pere, amelyet azért indítottak, mert az újságíró a közösségi médiában azt írta, hogy az orosz erők polgári infrastruktúrát támadtak Ukrajnában — írja a szabadeuropa.hu.

Andrej Novasovot azzal vádolják, hogy „valótlan információkat terjesztett az orosz hadseregről”. Az eljárás június 16-án kezdődött a szibériai Prokopjevszk városának Rudnicsnij kerületi bíróságán, a kemerovói régióban.

Az ügyészek által elsőként felkért tanú közölte, hogy Novasovot a Vkontakte közösségi hálón

Oroszország Ukrajna elleni háborújáról közzétett bejegyzései miatt jelentette fel a rendészeti szerveknél.

Novasov ügyvédje, Maria Jankina a Szabad Európának elmondta, hogy a tanú azért döntött úgy, hogy feljelenti Novasovot, mert a bejegyzései szerint az orosz erők polgári infrastruktúrát bombáztak és lőttek az ukrajnai Mariupol kikötővárosban, civilek halálát okozva. A szemtanú szerint a bejegyzések ellentmondanak az orosz védelmi minisztérium hivatalos jelentéseinek.

A keresztkérdések feltevése során a védők csoportja olyan nemzetközi írásokat mutatott be, amelyek alátámasztják Novasov bejegyzéseit a Mariupol elleni orosz támadásokról. Novasov jogi képviselője közölte:

a tanú azt mondta, hogy megdöbbentették a bizonyítékok, de többet nem árult el.

A Novasov elleni eljárás márciusban indult. Azóta nem használhatja az internetet, a postai szolgáltatásokat, nem látogathat nyilvános rendezvényeket és nem telefonálhat senkinek a rokonain, az ügyvédjén, a bíróságon vagy a segélyhívón kívül.

Novasovnak továbbá azt is megtiltották, hogy beszéljen volt kollégáival vagy, hogy kapcsolatot létesítsen a Tajga Info portállal, amelynek szintén korábban a munkatársa volt.

Jankina megjegyezte: a korlátozások megfosztották ügyfelét attól, hogy szakmai tevékenységet folytasson.

Néhány nappal azután, hogy február 24-én megindította ukrajnai invázióját, Vlagyimir Putyin elnök aláírta azt a törvényt, amely hosszú börtönbüntetést ír elő az orosz hadműveletekkel kapcsolatos „szándékosan hamis információk” terjesztéséért, mert a Kreml akarja irányítani az ukrajnai háborúról szóló narratívát.

A törvény tíz évig terjedő börtönbüntetést irányoz elő a fentiekért, míg az orosz hadseregről szóló, „súlyos következményekkel” járó, „szándékosan hamis információk” terjesztéséért 15 évet.

Törvénytelenné teszi három évig terjedő börtönbüntetéssel azt is, ha „az orosz csapatok Oroszország érdekeinek védelmében történő bevetése ellen szólít fel” valaki, vagy „lejáratja az ilyen bevetést”. Ugyanez vonatkozik az Oroszország elleni szankciókat illető felhívásokra is.

Március eleje óta sok újságíró menekült el Oroszországból, miután vagy mielőtt szembesültek ilyen vádakkal.

Alekszej Navalnij börtönbüntetését két és fél évről márciusban kilenc évre hosszabbították meg. Kedden derült ki, hogy Putyin legfőbb ellenfelét, a megyei Pokrov börtöntelepről, egy akkor még meg nem nevezett, azonban szigorúbb fokozatú büntetés-végrehajtási intézetbe helyezték át, miután jogerőre emelkedett ellene a csalás címén meghozott ítélet. Olga Mihajlova, a politikus ügyvédje közölte: még a pokrovi jogi képviselővel sem tudatták kedden, hová szállították az őrizetest, így tartózkodásáról nem állnak rendelkezésre információik.

(via, szabadeuropa.hu)

Valódi Hírek