Jogerősen kimondta a bíróság: Politikai okokból rúgtak ki egy egyetemi tanárt Magyarországon

Faur Anna egyike volt azoknak, akik élesen bírálták, hogy a Fidesz kisajátította az SZFE-t.

Másodfokon, vagyis jogerősen is kimondta a bíróság, hogy Faur Annát jogellenesen rúgták ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, elbocsátásának indoka megtorlás volt – áll a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) csütörtöki közleményében.

Faur Anna az SZFE korábbi oktatója volt, aki élesen bírálta a 2020-ban lezajlott modellváltást, és aktívan részt vett az SZFE-s dolgozók egyetemi autonómiáért szervezett sztrájkjában, valamint az egyetemfoglalás filmes dokumentálásában is.

A közlemény szerint Faur a TASZ segítségével már tavaly októberében nyert a bíróságon, ám a munkáltatója fellebbezett. Arra hivatkoztak, hogy a sztrájkban való részvétel valójában nem is számít véleménynek, ezért ennek védelmére Faur nem hivatkozhat.

A másodfokú bíróság azonban úgy ítélte meg,

a nőt azért érte hátrányos megkülönböztetés és megtorlás, mert kiállt saját magáért és az SZFE közösségéért

– áll a közleményben.

Faur Anna 2017 óta dolgozott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen kutatóként, majd oktatóként. Rátermettsége a munkáltató számára korábban nem volt kérdéses, amit az is igazol, hogy felkérték a részvételre abban a kutatásban, melynek célja a teljes dráma- és médiaoktatás megreformálása volt.

Szerződése 2020 februárjában lejárt, akkor – kétéves ikergyermekeire és a vírushelyzetre tekintettel – úgy döntött, hogy egy időre otthon marad.

2020 szeptemberében az SZFE újra szerződést kötött az oktatóval, már az új alapítványi modell keretei között. Az új szerződés – a korábbi munkaviszony dacára – próbaidőt is tartalmazott, ezt használta ki az SZFE vezetése,

ugyanis próbaidő alatt nem kell indokolni a felmondást.

Faur Anna azonban kezdettől fogva meg volt győződve arról, hogy nem azért mondtak fel neki, mert szakmailag ne lettek volna vele megelégedve, hanem azért, mert részt vett a Free SZFE-mozgalomban, az egyetem dolgozói sztrájkjában, és filmet is forgatott az egyetemfoglalás eseményeiről.

Faur Anna később munkaügyi pert indított.

(via TASZ/Facebook / hvg.hu)

Valódi Hírek