Megszavazta a parlament: Felfalja a kormány a Színművészeti Egyetemet is

A hallgatók a szavazás idején tiltakozásképp a Parlament előtt táncoltak és énekeltek.

A Színművészeti Egyetem a jövőben alapítványi fenntartásba kerül, miután megszavazta az Országgyűlés a Színművészeti Egyetem úgymond

modellváltását.

Szeptember 1-jétől egy alapítvány lesz az intézmény fenntartója.

Az elfogadott jogszabály alapján tehát az SZFE szeptember 1-jétől olyan alapítvány irányítása alá kerül, amelyen keresztül a kormány teljes hatalmat gyakorolhat az egyetem felett.

Érdekes dolog „modellváltásnak” tekinteni a kormány terveit. Orbánék szerint szerint nem igaz, hogy eddig egyetlen szakmai érv sem hangzott volna el a kényszerátalakítás sürgőssége mellett.

A törvénymódosítás előzménye,hogy a kormány először a Corvinus Egyetemet, majd másik hat felsőoktatási intézmény – az Állatorvostudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Soproni Egyetem – fenntartását is megváltoztatta, alapítványok fenntartásába adta.

A következő a Színház-és Filmművészeti Egyetem lett.

A modellváltás érvei között elhangzott az „ésszerűbb és hatékonyabb működés”, de hónapok, sőt évek óta ideológiai támadások érik az SZFE-t.

Az állammal kötött szerződések alapján ugyanakkor továbbra is az adóforintjainkból biztosítják például az ösztöndíjakat, a képzési támogatásokat és más működési támogatásokat.

A kormány szerint ez a forma „szabadabb” működést tesz lehetővé, könnyebb lesz külső, céges forrásokat bevonni, gyorsabbá válhatnak például az eszközbeszerzések, a projektek lebonyolításának anyagi biztosítása.

Ez az érv azonban épp a művészeti egyetemeken viszonylag gyenge, hiszen nehéz elképzelni, hogy a Színművészeti Egyetem hogyan hozna be óriási bevételeket a

piacról.

Az Egyetem autonómiájára az új helyzetben viszont egyáltalán nincs garancia, sőt a másik hat modellváltó egyetem kuratóriumi tagjainak névsorából azt lehet sejteni, hogy nagyon is kormányhű emberek, részben kormánytagok vennék át az intézményeket.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek