Megvan, mennyit gyűjtött össze Iványi Gábor egyháza a felajánlott 1 százalékokból

Végre jó hírek.

Az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) 316 millió forintot gyűjtött össze az 1 százalékos felajánlásokból — írta meg hétfőn a Magyar Nemzet.

A MET-nek csaknem 40.000-en ajánlották fel adójuk 1 százalékát 2021-ben, így az övék lett az ötödik legtámogatottabb egyház: több pénzt kaptak, mint több pénzt kaptak, mint a Hit Gyülekezete, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH).

Korábban a NAV arra hivatkozva ment ki Iványiékhoz, hogy a dolgozóktól 2015 és 2019 között rendszeresen levonta a járulékot, de azt nem fizette be; ezért most

3 milliárdos adóhiányt

kérnek számon a lelkészen.

A Népszava akkor megkérdezte Iványi Gábort a követeléssel kapcsolatban:

“Ez így szemenszedett hazugság”

— mondta, és hozzátette, inkább

az állam tartozik nekik

12 milliárddal. Ha ezt a törvényesen nekik járó összeget megkapják, akkor egy összegben rendezik a munkavállalóik közterheit, ahogy ezt már korábban is megtették.

A MET-nek évente körülbelül 5 milliárd forintnyi kiadása van, ennek a felét az államtól befolyt normatívából fedezi. A többi része az egyházaknak járó támogatásokból áll össze, ezek nélkül nem tudnának megélni. Kiegészítő támogatást csak úgy kapnak, hogy bíróságra járnak a jussukért.

Valódi Hírek