Diplomácia források szerint Putyin a betegsége miatt hónapokon belül munkaképtelenné válik

Sokan tudni vélik, nincs jól az elnök.

Néhány napja lemondta az orosz elnöki hivatal azt a betelefonálós műsort, amelyben Vlagyimir Putyin — előre megszűrt — állampolgári kérdésekre válaszolt volna. Egy Telegram-csatorna értesülései szerint ennek oka, hogy az elnök rosszul lett, és orvosok tanácsára hosszú ideig nem vállal tévészerepléseket.

Az információt erősíti az a tény, hogy 18 éve először fordul elő, hogy az elnök váratlanul lemondta a programot. A betelefonálós műsor elhalasztását Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő jelentette be, és hozzátette, később még sort kerítenek az eseményre. Azt azonban nem közölte, mi áll a lemondás hátterében.

Az államfőnek áprilisban is le kellett mondania egy rendezvényt, akkor beszédet kellett volna mondania az orosz parlament felsőházában, a Szövetségi Tanácsban, ám azt is indoklás nélkül elhalasztották. A mostani alkalom után újra

lángra kaptak azon feltételezések, amelyek szerint Putyin súlyos beteg.

A General SVR nevű Telegram-csatorna szerzője azt állítja, az államfő a hét elején katonai vezetőkkel folytatott tárgyalását követően alig tudott felállni, és hányingerre, szédülésre és gyengeségre panaszkodott. Állítólagos Kreml-közeli források szerint az orvosok azt tanácsolták az elnöknek, hosszabb ideig kerülje a tévés szerepléseket.

A feltételezéseket erősítik oknyomozó újságírók megállapítása, miszerint az államfőt több éve rákkal foglalkozó orvosok kísérik útjaira. Egyes nyugati hírszerzőforrások szerint az elnök hónapokon belül képtelen lesz ellátni a hivatalát.

Három-hat hónapon belül Putyin nem lesz képes betölteni az államfői tisztet

— nyilatkozta Christopher Steel brit titkosszolgálati szakértő.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nem cáfolta az értesüléseket, azonban azt mondta, „normális ember” nem veszi észre betegség tüneteit az elnökön. A betegség híre erősíti azokat a hangokat, akik szerint az 1999 óta kormányzó Putyint le kellene váltani.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek