Rendkívüli: Alig álltak meg az autók az M3-as autópályán egy nő mellett, aki a gyerekét próbálta meg újraéleszteni

Egy segítséget nyújtó Facebookon írta ki a közöny miatti csalódottságát.

„Egy kisgyerek fekszik a kocsi mellett az aszfalton, és egy nő nyomkodja ütemesen a mellkasát. Senki nem áll még ott. SENKI!!!!”

– írta nyilvános Facebook-bejegyzésében egy férfi, aki végül az épp vele utazó fiával megállt az esetnél, hogy segítséget nyújtson — számolt be róla a Telex.

Az eset kedd délelőtt történt az M3-as autópálya Budapest felé tartó oldalán. (Mivel a posztban azt is írja, hogy „már majdnem a Szerencs utca”, feltehetően az M3-as bevezetőjéről, de legalábbis az autópálya Budapesten belüli szakaszáról lehet szó) — jegyzi meg a lap.

A férfi beszámolója szerint egy három év körüli gyerek feküdt a földön, akit az anyja élesztett újra, miközben a nagymama tartotta a telefont, amelyen a mentők távsegítséget nyújtottak a kiérkezésig. Megjegyzik, a bejegyzés a cikk írásakor 4700 reakciónál, 3100 megosztásnál és több mint hatszáz hozzászólásnál tartott.

Mivel az esetről csak a Facebook-bejegyzésből érkezett hír, a lap megkereste az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) a történtek megerősítéséért és további információért.

„Az eset kedden történt. Az életmentést az anyuka a mentésirányító telefonos segítségével kezdte meg, közben azonnal a helyszínre indult két mentőegységünk is. A kislányt a gyermekrohamkocsi emelt szintű beavatkozások után életveszélyes állapotban adta át a kórházban”

– írta a Telex megkeresésére Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője, hozzátéve, hogy a gyerek jelenlegi állapotáról nincs információjuk.

A bejegyzés szerzője viszont szerda este újabb részleteket osztott meg az ügyről. Hozzászólásában azt írta, az életmentés sikeres volt, „a gyerkőcnek akad még dolga ezen a sárgolyón”, de a szerdai napon még kórházban volt.

A bejegyzés még egyébként kedd este született, de csak pénteken fedezte fel a szélesebb nyilvánosság — írják. Hírértéke ezért elsősorban nem is magának az újraélesztésnek van, az eset több nap távlatából főleg a segítséget nyújtó férfi bejegyzésében is megfogalmazott társadalmi jelenség,

a közöny miatt van.

„Végtelen szomorúság van bennem azt a közönyt látva, hogy több száz ember (köztük szülők, édesapák és édesanyák) tétlenül nézik végig, hogy egy édesanya kétségbeesetten, sokkos állapotban küzd a kisgyereke életéért az aszfalton, egy autópálya külső sávjában. Ezt a közönyösséget nem lehet az elsősegélynyújtási ismeretek esetleges hiányával magyarázni. Ezt nem lehet a »sietek«-kel magyarázni.

Ezt nem lehet SEMMIVEL sem magyarázni!!!!!”

— írta a férfi, aki azt is megjegyezte, hogy a saját fiára viszont végtelenül büszke, amiért beszállt a segítségnyújtásba.

A lap megjegyzi, hogy az esetről csak a férfi bejegyzéséből vannak információk, így azt nem tudni, hogy mióta zajlott az újraélesztés, ezért azt sem lehet megerősíteni, hogy valóban sokan haladtak el tétlenül a jelenet mellett. Azt mindenesetre a bejegyzésében maga a férfi is megjegyezte, hogy a végére már többen voltak: menet közben újabb elhaladók csatlakoztak hozzájuk, majd miután a mentők átvették a segítségnyújtást, „mivel hozzátenni már nem tudtunk az eseményekhez, a kíváncsi tömeghez tartozni pedig nem akartunk – eljöttünk a helyszínről” – írta.

A lap felhívja arra a figyelmet, hogy a tragédiák során tapasztalt társadalmi közöny, az utcai segítségnyújtás hiánya rendszeresen visszatérő motívum a közbeszédben és a tudományban is. Ezzel kapcsolatban említik az úgynevezett „járókelő-hatás” jelenséget. A szociálpszichológiai kifejezés azt az eseményt írja le, amikor minél többen tudnának segíteni egy rászorulónak, azaz minél jobban megoszlik a segítségnyújtás felelőssége, annál kevésbé valószínű, hogy valaki ezt meg is teszi.

„Kérek mindenkit, aki ezt a pár szedett-vedett sort olvassa, hogy a következő napokban vegyen a kezébe egy elsősegélynyújtásról szóló könyvet, és olvassa át! Soha nem tudhatjuk, mi történik a következő pillanatban. Kinek lesz szüksége – akár a szeretteink között – hirtelen segítségre… Akkor nincs idő egy-egy fejezetet átolvasni, akkor azonnal vizsga van. Vagy pedig a fej elfordítása, odébbállás… aztán pedig otthon a tükör…”

– írta bejegyzésében a keddi esetnél segítséget nyújtó férfi.

(via, telex.hu)

(Kiemelt kép: autoszektor.hu)

Valódi Hírek