Megdöbbentő: Nyilvánosságra hozták a jelentéseket, amikben a kormány magyar újságírók külföldi útjai után kémkedett

Gyakorlatilag minden lépésüket listázták.

Készülőben van az újabb botrány, ugyanis a Direkt36 a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével több tucatnyi magyar diplomáciai jelentést szerzett meg egy közérdekű adatigénylési per során. A táviratokból kiderül, hogy az európai országokba delegált magyar diplomaták rendszeresen monitorozzák az Orbán-kormány ügyeiről beszámoló külföldi lapok tevékenységét,

információt gyűjtenek független magyar újságírók útjairól,

miközben a kormánypárti médiához kötődő emberek külföldi látogatásait aktívan segítik.

Már 2020-ban kiderült, hogy Szijjártó Péter és Menczer Tamás utasították a külföldi magyar nagykövetségeket, nézzenek utána, hogy a fogadóország szervezett-e az elmúlt években szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, és ha igen, kik vettek részt rajtuk és hol.

Ezután a Direct36 a TASZ segítségével kiperelte a jelentéseket, amelyeket most hoztak nyilvánosságra. A kiadott táviratok (amelyek mind hozzáférhetők itt) alapján úgy tűnik, hogy az azokban szereplő információkat az Orbán-kormány diplomatái többek közt újságírók közösségi médiás profiljaiból vagy online elérhető beszámolókból gyűjtötték össze.

Az egyik legmegdöbbentőbb jelentés Helsinkiből érkezett, amely öt fiatal magyar újságíró, újságírás iránt érdeklődő egyetemista 2019-es finnországi tanulmányi útjáról szól. A fiatalok jó részének kevés tapasztalata volt az újságírásról, többségük ekkoriban nem is újságíróként dolgozott.

Az utat ennek ellenére a Helsinkiben működő magyar nagykövetségen is szoros figyelemmel követték. A finnországi magyar nagykövet által 2020. június 3-án Budapestre küldött diplomáciai távirat

tételesen felsorolja, merre jártak,

és még azt is megjegyzi, hogy egy olyan finn doktorandusszal találkoztak, aki „alapvetőn a magyar kormánnyal kritikus véleményeket szokott megfogalmazni”.

A hágai jelentések annyira érdekelték az Orbán-kormányt, hogy elküldték Orbán Viktor szóvivőjének, Havasi Bertalannak, valamint Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárnak is. Ez a jelentés oknyomozó újságírók látogatásáról szól, melyet a holland állam szervezett a térség újságíróinak, és melyen Magyarországról az Átlátszó, a Debreciner és a Direkt36 munkatársa is részt vett. A jelentés végigveszi, hogy az újságírók milyen holland szerkesztőségekbe látogattak el, valamint röviden jellemzi is ezeket a holland lapokat, külön kitérve arra, milyen, az Orbán-kormány számára

kellemetlen témákról szoktak írni.

Akadt olyan nagykövetség, ahol tágabban értelmezték az utasítást. A szlovén fővárosból, Ljubljanából érkezett iratban például inkább arról találgatnak, hogy az Orbán-kormánnyal kritikus helyi médiának milyen kapcsolata lehet magyar újságírókkal és lapokkal.

A 2020. június 3-i jelentés részletesen taglalja, hogy a „szélsőbal szlovén hetilapnak” titulált Mladina és a Magyar Narancs között szoros együttműködést tapasztalnak, mivel „a Mladina az elmúlt időszakban publikált Tamás Gáspár Miklós filozófustól, Bojtár B. Endrétől és Keller-Alánt Ákostól (Magyar Narancs), valamint Simon Krisztián politológustól”.

A táviratok nagy többsége azt állítja, hogy a fogadóország vagy semmiféle tanulmányutat nem szervezett magyar újságíróknak, vagy pedig csak politikailag semleges témákban. Vagyis a válaszok nem támasztják alá Szijjártó és Menczer azon feltételezését, hogy bármiféle jelentősebb „külföldi beavatkozás” történne.

Akadnak azonban olyan jelentések is, melyekből az derül ki, hogy bizonyos magyar nagykövetségek a független és kormánykritikus újságírók útjainak monitorozásával párhuzamosan a

kormánypárti média képviselőit aktívan segítik.

A varsói nagykövetség jelentése szerint bár az utasításban kért utakról nem tudnak beszámolni, „viszont külképviseletünk több alkalommal is segített (amennyiben ezt kérték) a szerkesztőségük megbízásából ide érkező újságíróknak”. A zágrábi nagykövetség távirata pedig azt emeli ki, hogy az Orbán-kormánynak közvélemény-kutatási és médiafigyelési szolgáltatásokat is nyújtó Nézőpont Csoport vezetői 2018-ban Zágrábban „informális kapcsolatépítő beszélgetésen tekintették át a horvát belpolitikával és médiapiaccal kapcsolatos fejleményeket”.

Valódi Hírek