Gulyás Gergely úgy értesült, „az Ukrajna elleni orosz agresszió vesztese Európa”

Szerinte „a legkínzóbb érzés, hogy hiányzik a tények tisztelete”.

„A könyv legfontosabb megállapítása az Európai Unióra vonatkozó rész, hogy nemzetekben kell gondolkodni. Az Ukrajna elleni orosz agresszió vesztese Európa, a magas nyersanyagárak miatt Oroszország a szankciókon egyelőre nem vagy alig veszített, az Egyesült Államok a nagy olajfeldolgozó társaságok miatt inkább nyert” – vélekedett Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Habsburg Ottó Alapítvány szerdai rendezvényén, számolt be róla az atv.hu.

„Magyarként a mindennapi európai vitákban gyakran van olyan olyan érzésünk, hogy talán túl sokszor vagyunk egyedül.

De ennél sokkal kínzóbb az érzés, amikor azt látjuk, hogy hiányzik a tények tisztelete.

Klaus von Dohnanyi főpolgármester úr könyve azért volt megjelenésekor üdítő kivétel a nyugat-európai közélet világában, mert éppen azt bizonyította be, hogy egy szűk körben a tényeknek továbbra is van tisztelete”

— tűnődött a miniszter.

Gulyás felidézte azt is, hogy amikor Magyarországgal, a magyar kormánnyal szemben a nemzetközi közéletben először jelent meg számtalan vád 2010 és 2014 között, Klaus von Dohnanyi közzétett egy szakszerű anyagot, amellyel egyértelműen bizonyította: bár természetesen minden országot lehet kritikával illetni, ezeknek a kritikáknak helyenként lehet is alapja, de a német sajtó

tendenciózusan elferdíti a valóságot Magyarországgal kapcsolatosan.

„Az már akkor, a politikai teljesítmények korlátjára is felhívta a figyelmet, hogy bár a Dohnanyi-jelentésnek volt a német sajtóban “egy bizonyos visszhangja”, de csak korlátozottan. És ezt követően sem történt az, hogy bárki “a legcsekélyebb mértékben is visszafogná magát a tekintetben, hogy Magyarországról valótlanságokat állítson, vagy vitára érdemes állításokat ne tényként fogadjon el, hanem érdemben megvitasson”

magyarázta Gulyás Gergely, majd hozzátette, „Ez nagyon hiányzik”.

Ám arról is beszélt, hogy „az a politikai generáció is hiányzik, amelyik még párthovatartozás nélkül tiszteletben tartotta a tényeket, ez egyre kisebb mértékben képviselteti magát a német politikában is”. Azonban, mint mondta, nagyon reméli, hogy lesz változás. „Lehet, hogy a változás pont Hamburgból érkezik majd” – utalt arra, hogy von Dohnanyi Hamburgban volt polgármester. „Hamburg büszkeséggel, erős identitással polgári város volt mindig is, és a hamburgi szociáldemokraták is a polgári vonalat képviselték” – hangoztatta Gulyás.

„A könyv legfontosabb megállapítása nem az orosz vonatkozás, hanem az Európai Unióra vonatkozó rész, azon belül is az, hogy nemzetekben kell gondolkodni.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió vesztese Európa,

a magas nyersanyagárak miatt Oroszország a szankciókon egyelőre nem vagy alig veszített, az Egyesült Államok a nagy olajfeldolgozó társaságok miatt inkább nyert ezen” – vélekedett az Orbán-párti miniszter.

A rendezvény házigazdája Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója volt, aki Klaus von Dohnanyiról azt mondta: „Óriási politikai életmű áll mögötte, oktatási és tudományos ügyekért felelős miniszter volt Willy Brandt kormányában, Helmut Schmidt kancellársága idején pedig külügyi államminiszter” – sorolta Prőhle Gergely.

Gulyás Gergely arról is beszélt a rendezvényen, hogy az orosz nyersanyag hiánya ma egész Európát térdre kényszerítené. Úgy fogalmazott, bár vannak országok, amelyek fegyvert szállítanak, Ukrajnát megvédeni nem tudjuk, ugyanakkor mindent el kell követni, hogy olyan helyzet alakuljon ki, ahol békét lehet kötni.

„Nem szeretnénk Európai Egyesült Államokat,

mást gondolunk például a migrációról, mint a svéd barátaink. De a közös európai külpolitikához több stratégiai megbeszélésre lenne szükség,

olyan stratégiai kérdésekben, mint a Kínához való viszonyulásunk”

— mondta a miniszter, de mint az elhangzottakból kiderült az Európai Tanács ezt a kérdést nem tűzte a napirendjére.

(via, atv.hu)

Valódi Hírek