Lépett Orbán Viktor, több száz milliárd forintot költ az emberek pénzéből hadi kiadásokra

Nem aprózza el.

Több mint másfélszeresükre nőnek a honvédelmi kiadások a jövő évi költségvetés tervezete szerint. Csak a beszedett különadókból 842 milliárd megy ilyen célokra, rengeteg új fegyverbeszerzés is jöhet — tájékoztat az mfor.hu.

A 2023-as költségvetés tervezetét böngészve először meglepődhetünk. Miközben Varga Mihály tegnap, a tervezet benyújtásakor azt mondta, a jövő évi büdzsé „a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetése”, a Honvédelmi Minisztérium fejezetben jóval kisebb számok szerepelnek a tavalyiaknál — mutat rá a lap.

A terület összes kiadása 719,1 milliárd forint, miközben a tavalyi költségvetési törvényben ugyanebben a rubrikában 1 003 milliárdot találhatunk. Ezzel egyébként anno először volt a honvédelmi költségvetés ezermilliárd felett, nominálisan közel 30 százalékkal emelkedve az egy évvel korábbihoz képest.

Felmerül a kérdés: hova tűnt közel 300 milliárd forint? A legnagyobb különbség a felhalmozási kiadásokból adódik, tehát a nem napi működésre, hanem elsősorban fegyverbeszerzésekre, létesítmények és eszközök felújítására szánt összegeknél.

Míg tavaly a Magyar Honvédség felhalmozási kiadásai 342 milliárdot, addig idén csak 26 milliárdot tettek ki, de az egyéb HM szervezetek pontnál is 33 milliárdról 11 milliárdra csökkentek ezek a kiadások. Komolyabb csökkenés látható még a Magyar Honvédség egyéb működési kiadásai (ez 169-ről csökkent 123 milliárdra), valamint az egyéb HM szervezetek egyéb működési kiadásainál (111,5-ről 34 milliárdra).

A személyi juttatásokra előirányzott összegek egyébként e két területen nőttek tavalyhoz képest, bár jelentősebb mértékben csak a Magyar Honvédségnél: 172,6-ról 206,6 milliárdra. Bár a részletes számokat tartalmazó fejezeti kötetek még nem érhetők el, ez a növekedés feltételezhetően az életpálya-modell következménye is lehet.

Valójában azonban nem csökkent a honvédelmi költségvetés, pusztán furfangos módon átalakult. Megjelent ugyanis egy új fejezet, a Honvédelmi Alap a tervezetben. Itt a lap alján egy

842 milliárdos összeg szerepel,

ami négy tételből adódik össze:

  • Légierő képességek fejlesztésére összesen 216,1 milliárdot,
  • Szárazföldi képességek fejlesztésére 398,5 milliárdot,
  • A katonai infrastruktúra fejlesztésére és működésére 120,6 milliárdot,
  • Egyéb fejlesztési és működési kiadásokra pedig 106,5 milliárdot költhet az ország jövőre

Mindezt egyébként majdnem pontosan fedezi is három különadó tervezett bevétele:

  • a pénzügyi szervezetek befizetéseiből 337,9,
  • a pénzügyi tranzakciós illetékből 323,5,
  • biztosítási adóból pedig 179,7 milliárdot

tervez beszedni a kormány, összesen tehát 841,1 milliárdot, azaz csupán 900 millióval kevesebbet, mint a Honvédelmi Alap kiadásainak összegét — írja a gazdasági lap.

Hogy pontosan milyen eszközökre és fejlesztésekre költi ezt a rengeteg pénzt a kormány, az ezekből az általános tételekből nem derül ki egyértelműen. Idén és tavaly a Zrínyi 2026 Haderőfejlesztési Program keretében többek közt Gidrán ATV harcjárműveket, Lynx harcjárműveket, illetve ezek védelmét fokozó StrikeShield aktív védelmi rendszereket, Spike LR2 páncéltörő rakátarendszereket, IRIS-T légiharc-rakétákat, M12 aknavetőket, valamint L39NG kiképzőrepülőgépeket vásárolt a Magyar Honvédség.

Tavaly év végén érkezett meg a H145M harci helikopterbeszerzés utolsó darabja. Már gyártja az Airbus a megrendelt H225M közepes szállítóhelikoptereket is, amelyből 16 darabot rendelt a Magyar Honvédség, ezek jövőre kezdhetnek érkezni Magyarországra.

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy akad még néhány érdekesség a költségvetési tervezetben: jelentősen emelkedik a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat költségvetése, miközben a személyi juttatások csak kevéssel emelkednek, egyéb működési kiadásokra a tavalyi 14,6 helyett

25,8 milliárd forint juthat jövőre.

Néhány területet pedig átvett a Honvédelmi Minisztérium a tavaly még a Gazdaság-újraindítási alaphoz tartozó Kiemelt Nemzetközi Sportesemény Stratégia és sportesemény pályázatok, valamint kiemelt hazai rendezésű sportesemények támogatása pont most a HM-nél szerepel,

méghozzá a tavalyi 10,1 helyett 29,6 milliárdos tervezett kiadással.

Az EMMI-től is drága feladatokat vett át Honvédelmi Minisztérium:

  • A Magyar Labdarúgó Szövetség feladatainak támogatása 9,7
  • a Sporteredmények, sportszakmai tevékenységek, sportteljesítmények elismerése 9,5,
  • a Sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatása pedig 17 milliárdos

összeggel szerepel a honvédelmi kiadások között (összesen nagyjából 7 milliárddal költ ezekre egyébként többet a kormány a tervek szerint, mint tavaly).

Ha mindent összeadunk, akkor egyébként a sport területe önmagában

137 milliárddal növelte meg a Honvédelmi Minisztérium kiadásait.

A sok számnak is egy a vége: a tervezet szerint a tavalyi előirányzathoz képest az ország idén 1561,1 milliárdot költ honvédelmi célú, vagy annak besorolt kiadásokra,

tehát bőven 50 százalékkal emelve a kiadásokat, 558 milliárddal többet, mint tavaly.

(via mfor.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/03/26/tokeletes-idozites-harcjarmugyarat-adott-at-orban-zalaegerszegen

Valódi Hírek