Égés: A Néppárt nem kér a Fideszből — Örülnek, hogy megszabadultak Orbánéktól

Hiába lobbizott Navracsics.

Az Euronews információi és az Európai Néppárt rotterdami kongresszusán elhangzott beszédek alapján Navracsics Tibornak lényegében esélye sincs arra, hogy javítsa a Néppárt és a Fidesz kapcsolatát.

Sőt, a legnagyobb európai pártcsaládban kifejezetten örülnek annak, még tavaly eltávolították a Fideszt, így Orbán Viktor oroszbarát politikája nem hozza kellemetlen helyzetbe a Néppártot. A csatorna arról tájékoztat, hogy Navracsics sikertelenül kért találkozót Manfred Webertől.

Az Euronews tudósítója is részt vett az Európai Néppárt rotterdami kongresszusán, ahol elnökké választották Manfred Weber eddigi frakcióvezetőt. Később kiderült, hogy Navracsics Tibor, az új kormány uniós pénzekért felelős minisztere is a kongresszusra látogatott, ami azért meglepő, mert Navracsics pártja, a Fidesz tavaly botrányok sorozata után távozott a Néppártból.

Navracsics az atv.hu-nak azt nyilatkozta, a KDNP-tagságát aktiválva látogatott Rotterdamba, az egyik fontos feladatának pedig azt tartja,

hogy az Európai Néppártot és a Fideszt közelebb hozza egymáshoz.

A csatorna tudósítójának benyomásai alapján azonban a Néppártban ezzel éppen ellentétes hangulat uralkodik, éppenséggel örülnek annak, hogy a Fidesz komoly politikai nyomás hatására végül tavaly kilépett a pártcsaládból. Szerda délután a leköszönő elnök, Donald Tusk világossá tette azt, hogy

örül a Puytin-barát Orbán távozásának.

„Az értékeinkért folyó háború több fronton zajlik, a saját politikai családunkon belül is. Putyinnak és a filozófiájának sok képviselője van Európában” – mondta Tusk, hozzátéve:

Ma világosan látszik az, mennyire fontos volt az a döntésünk, hogy búcsút mondtunk Orbán Viktornak, aki konzisztens módon védi a Kremlt és népszerűsíti az új illiberális demokráciát,

ami tulajdonképpen az autoriter állam egy új változata.

A lengyel politikus elmondta: „Ez nem volt könnyű döntés. Hónapokon át győzködtem arról a vezetőinket, hogy ezt kell tenni. És ha nincs Manfred Weber elkötelezettsége és segítsége, akkor ma egy nagyon nehéz problémával néznénk szembe”.

Tusk ezzel arra utalt, hogy lényegében a Néppárt EP-frakciója kényszerítette ki a Fidesz távázást azzal az alapszabály-módosítással, amely lehetővé tette egész pártok kizárását a képviselőcsoportból. Orbán e döntés után jelezte, a Fidesz elhagyja a frakciót és magát a Néppártot is.

Most, hogy a lengyel Donald Tuskot a német Manfred Weber váltja az elnöki poszton, a Fideszhez fűződő viszony semmit nem fog változni. Weber a megválasztása utáni beszédében így mondott köszönetet Tusknak Orbán eltávolításáért:

„Az Ön erős vezetése alatt lezártuk az Orbán Viktor-fejezetet. Ma pedig mi hordozzuk a demokrácia, a független igazságszolgáltatás és a korrupció elleni harc zászlaját”.

A csatorna információi szerint Navracsics Tibor többször próbált találkozni Weberrel, sikertelenül.

Navracsics az atv.hu-nak úgy fogalmazott, ha alkalma lesz találkozni Manfred Weberrel, gratulálni fog a megválasztásához. Az nem világos, hogy Navracsics végül kivel találkozott Rotterdamban, azonban az biztos, a nagy néppárti delegációkban

nincs napirenden a Fidesszel ápolt kapcsolatok felmelegítése.

A lengyel delegáció Tusk vezetésével küzdött a Fidesz eltávolításáért, és nagyon nem nézik jó szemmel azt, hogy Magyarország vétóval blokkolta az Oroszország elleni szankciók folyamatát. Radek Sikorski, a lengyel Polgári Platform EP-képviselője, a volt külügyminiszter szerint Orbánnak nem a Néppártban, hanem Putyin Egységes Oroszország Pártjában van a helye.

A politikus a Twitteren azt írta, Orbán Viktor megvétózta az orosz háborús uszító Kirill pátrirka szankcionálását, aki támogatta Putyin hadjáratát, mert szerinte így lehet megvédeni a Donbasz lakóit a melegfelvonulásoktól.

„Ez nem konzervativizmus, hanem szemérmetlenség. Örülök, hogy kivágtunk téged a Néppártból. Inkább az Egyesült Oroszország Pártban van a helyed!”

Szintén a viszony fagyosságára utal az, hogy a német néppárti EP-képviselő szégyenteljesnek nevezte azt, ahogy Orbán Kirill pátriárkát védi az uniós szankcióktól. „Egy nap kiderül majd, hogy mivel kényszerítik önt engedelmességre. Ez nagyon kellemetlen a szabadságszerető Magyarország számára” – írta Gahler.

Az Euronews kereste az ügyben Navracsics Tibor szóvivőjét, ám nem érték el.

(via, euronews.com)

Kapcsolódó:

Uniós diplomaták: A lengyeleknek már nagyon elegük van Magyarországból

https://nyugatifeny.hu/2022/06/03/eleget-turtunk-vege-a-jatszadozasnak-nekiment-orbannak-az-ep-alelnoke-veget-vetne-a-pavatancnak

Valódi Hírek