Kiderült: Egymilliárd forint közpénzt költöttek egy új egészségügyi fejlesztésre, de az orvosok még csak nem is hallottak róla

Pedig több háziorvos szerint is hasznos lenne.

A Virtuális háziorvosi szolgáltatás projektre több mint egymilliárd forintot fizettek ki közpénzből a Covid–19-járvány idején, ám több megkérdezett háziorvos és a Magyar Orvosi Kamara sem hallott róla – írja a Magyar Hang.

A lap a rendszerre folyósított kiadásokat a Belügyminisztérium nyilvánosan hozzáférhető dokumentumaiban szúrta ki. Az egyik egy szerződés a Belügyminisztérium és az amúgy belügyi tulajdonban lévő Idomsoft Zrt. között, ami a virtuális háziorvosi szolgálathoz kapcsolódó fejlesztői feladatokról szól bruttó 350 millió forint értékben.

A másik dokumentum is egy szerződés, amiben a kormány a szintén belügy alá tartozó Nemzeti Infokommunikációs Zrt.-t bízta meg 700 millió forintért a Kormányzati Adatközpont-infrastruktúra háziorvosi szolgáltatáshoz kapcsolódó fejlesztésére.

A lapnak megszólaló háziorvosok szerint ez egy nagyon hasznos projekt lehetett volna, de sajnos a járványhullámok alatt

nem találkoztak a rendszerrel.

Hasonlóan szűkszavúak voltak a Magyar Orvosi Kamaránál is, mint mondták, nincsenek hivatalos információik a projektről. Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezetének (Haosz) egyik alapítója pedig még csak nem is hallott a belügyminisztériumi kezdeményezésről.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek