FRISS: Eljárás indult a Fidesz-párti propagandalappal szemben egy gyalázkodó cikk miatt

Még a kormányzati Médiatanácsnál is kiverték a biztosítékot.

Eljárást indít a Médiatanács a Metropol „koldustérképet” tartalmazó cikke miatt — közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel. Azt írták, hogy az újságleegyszerűsítő módon, általánosítva, a fedél nélkül élő embereket egyes kábítószerfüggő, erőszakosan kéregető csoportokkal azonosítva ábrázolhatta a hajléktalanság problémáját.

A lap nyomtatott és online verziójában is megjelent cikk felveti a kirekesztés gyanúját, továbbá felmerülhet, hogy öncélúan, megalázóan és sérelmesen mutattak be kiszolgáltatott embereket, ezért

a Médiatanács eljárást indít a kiadó, a Mediaworks Hungary Zrt. ellen

— emelték ki.

Az „Olvasóink panaszai alapján: Itt a nagy koldustérkép! Hol zaklatják a kéregetők a járókelőket?” című cikkben olvasói levelek és fotók alapján Budapesten működő, erőszakosan kéregető, szervezett csoportokról számoltak be, együtt említve a hajléktalanságot az erőszakos kéregetéssel és a kábítószer-fogyasztással.

A lap közzétett egy térképet is, amelyen azokat a helyeket jelölte, ahol erőszakos koldusokra számíthatnak a járókelők. Illusztrációként olyan fotókat is bemutattak, amelyeken földön fekvő, alvó vagy magatehetetlen állapotban lévő emberek láthatók.

Az írást bejelentés alapján kezdte vizsgálni az NMHH Médiatanácsa. Az eljárásban a hatóság arra keresi a választ, hogy a cikk a kiszolgáltatott embereket öncélúan és sérelmesen mutatta-e be, valamint megsértette-e a kirekesztést tiltó törvényi rendelkezéseket.

A közleményben kiemelték, hogy a hatósági és a bírósági gyakorlat szerint egy médiatartalom akkor kirekesztő, ha alkalmas sztereotípiák kialakítására vagy a már meglévők felerősítésére, illetve ha a szóban forgó közösség elszigetelése, különállósága mellett érvel, akár úgy, hogy felveti a közösséghez tartozók jogai korlátozásának lehetőségét.

A joggyakorlat szerint a megalázó helyzetben történő bemutatás az önérzetet súlyosan sértő, méltóságot romboló helyzet, a kiszolgáltatottság pedig olyan szituációt jelent, amikor az érintettnek nincs lehetősége saját mérlegelése szerint dönteni vagy cselekedni.

Továbbá akkor sérelmes a bemutatás, ha például annak alapján az adott ember megítélése hátrányos, negatív lehet, míg az öncélú ábrázolás a szórakoztatás, haszonszerzés vagy megbotránkoztatás kizárólagos céljával történő bemutatást jelenti” — olvasható a közleményben.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek