Orbán „sikeres” zsarolását elemzi címoldalon a CNN: Hogy képes Putyin kulcsszövetségese váltságdíjat követelni az EU-tól?

Korábban több nagy külföldi lap is beszámolt Orbán „győzelméről”.

„Szabadna-e a Magyarországhoz hasonló országoknak váltságdíjat követelni az EU-tól a vétójukkal?” – tette fel a kérdést a CNN a címlapon megjelentetett elemző cikkében. A Luke McGee gazdasági újságíró által írt cikk az EU olajembargóját tárgyalja, melyben arra is kitér, hogy „a nyugati egységre még további tesztek várnak”.

McGee szerint Orbán Viktor egy kulcsszövetségese Vlagyimir Putyinnak az EU-ban. „Szükségtelen elmondani, hogy az, hogy egy EU-s vezető egy EU-s kulcsintézmény vereségét ünnepli”

problémát okozhat az európai egység számára.

Szerinte a megállapodás megkönnyebbülést jelent az EU-nak, de sok csatát kell megvívniuk, és az európai egység is megszenvedheti ezt.

Korábban az osztrák Die Presse írt arról, hogy az egyhónapos, feszült tárgyalások végére pontosan az lett, amit a magyar miniszterelnök akart: egy határidő nélküli felmentés a Barátság vezetéken érkező orosz olaj behozatalának tilalma alól.

Mint kiderült, a tagországok megegyezésre jutottak az orosz olaj behozatalának tilalmáról, azzal a könnyítéssel, hogy az embargó csak a tartályhajókra vonatkozik. Magyarország egyik feltétele éppen ez volt, az ország ugyanis olajszükséglete jelentős részét a Barátság vezetéken át Oroszországból érkező olajjal fedezi.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a CNN hírtelevíziónak adott interjújában így reagált:

„Nincs biztonságos fizikai alternatívája az orosz olajszállítmányoknak, nemcsak az idei év végéig, de a belátható jövőben sem”.

A műsorvezető bejátszotta Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter egyik nyilatkozatát, amelyben az úgy vélekedett, hogy

Orbán Viktor kíméletlenül önös érdekeit tartja szem előtt.

Az államtitkár Orbán Viktor miniszterelnököt elismételve kijelentette: az olajembargó azonnali bevezetése atombomba hatásával érne fel a magyar gazdaságra, illetve a háztartásokra. Egyetlen felelős politikus sem támogathat ilyen lépést — ismételte.

Kovács államtitkár a továbbiakban arról is beszélt, hogy a magyar kormány az utóbbi tizenkét évben a legtöbbet tette az energiafüggőség oldására. Az uniós csúcson született kompromisszumos megoldásról szólva közölte: Magyarországnak ez sokba fog kerülni, de készen áll erre.

Kovács az Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök túl közeli barátságára vonatkozó bírálatokra felelve azzal válaszolt, hogy „ezt a narratívát ránk erőltették”. Hozzátette: Magyarországéval össze sem lehet hasonlítani a nyugat-európai államok ukrajnai konfliktust megelőzően Oroszországgal ápolt gazdasági és politikai kapcsolatait.

„Ezért nem kell ujjal mutogatni Magyarországra, amikor viták folynak a szankciók, illetve az újabb büntető-intézkedések bevezetése körül” – szögezte le az Orbán-párti államtitkár, hozzátéve, hogy Magyarország már az ukrajnai háború előtt világossá tette energetikával kapcsolatos álláspontját.

Az embargóval kapcsolatban az RTL Híradó is foglalkozott:

(via, CNN / rtl.hu)

Valódi Hírek