FRISS: Szégyenpadra kerültek Orbánék, egyedül a magyar helyreállítási tervet nem hagyta jóvá az EU

Roppant kínos.

Az Európai Bizottság szerdán délután — a várakozásoknak megfelelően — arról döntött, hogy támogatja a lengyel helyreállítási alapról szóló terveket, és arra kéri a tagállamokat, hagyják jóvá azt. A döntés értelmében

Lengyelországnak 23 milliárd 900 millió euró vissza nem térítendő támogatást,

illetve 11,5 milliárd euró kedvezményes hitelt biztosítanak.

A hírt Brüsszelben jelentették be az EB soros ülését követően. A döntés azért húzódott el, mert a lengyel kormány jogállamiságot sértő intézkedéseket vezetett be az elmúlt években az országban, azonban nemrég számos ponton korrigálta a kritizált elemeket a jogalkotó, így végül az EB is támogatta a lengyel helyreállítási tervezetet.

Az uniós hatóság néhány feltételt is szabott, mert az igazságszolgáltatás kapcsán nem minden ajánlást fogadott még meg a lengyel kormány. Leszögezték, az első fizetési alkalmat megelőzően az érintett, még ki nem javított pontokat is orvosolni kell. A döntés sokáig nem volt egyértelmű, ugyanis számos uniós biztos jelezte aggályait, főként a jogállamisággal és az uniós költségvetéssel foglalkozók.

Az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács egy hónapon belül írja alá a döntést, így akkor válik hivatalossá a helyreállítási alap támogatása. Ursula von der Leyen a döntéssel összefüggésben csütörtökön Varsóba utazik. Egyesek szerint

a támogatás megítélésében fontos szerepet játszott a lengyel kormány Putyin-ellenes politikája,

valamint az ukrán menekültek gyámolítása.

A döntés következtében

Magyarország maradt az utolsó európai uniós ország, amelynek jogállamisági viták miatt még nem fogadták el a helyreállítási tervét.

Ezenkívül egy országé maradt még függőben, Hollandiáé, azonban ott nemrég alakult meg az új kormány, és csak ezután nyújtották be a javaslatukat.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek