FRISS: Novák Katalin azonnal aláírta a tanárok sztrájkjogát korlátozó törvénymódosítást

Mégsem küldte el felülvizsgálatra.

Novák Katalin államfő aláírta a pedagógusok sztrájkjogát korlátozó törvénymódosítást, annak ellenére, hogy a tanári érdekképviseletek azt kérték tőle: a szöveget küldje el az Alkotmánybíróságnak normakontrollra — számolt be róla a Népszava.

Múlt kedden fogadta el a parlament kormánypárti többsége a módosító javaslatot, a magyarkozlony.hu-n pedig mindössze egy nappal azután jelent meg a kihirdetett törvény, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jobb belátásra szerette volna bírni az államfőt.

„Ez a lépés nem éppen a partnerségi viszony újjáélesztését jelenti, teljesen figyelmen kívül hagyták a szakszervezetek kérését”

– nyilatkozta a Népszavának a PSZ alelnöke.

Gosztonyi Gábor úgy látja, hogy az új Orbán-kormány annyira magabiztos lett az áprilisi választási győzelem után, hogy a partnerség legkisebb jelét sem áll szándékukban kifejezni, ezt mutatják a legutóbbi ellenséges hangvételű kormányzati nyilatkozatok is a pedagógusok irányában. A PSZ alelnöke megerősítette, a sztrájkjogot korlátozó törvénymódosítás miatt a PDSZ-szel együtt fordulnak

alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybírósághoz.

A módosítás ugyanis törvényi szinten akadályozza meg, hogy a pedagógusok tantestületileg sztrájkba lépjenek.

Egy esetleges „munkabeszüntetés” esetén például minden intézményben biztosítani kell

  • a gyerekfelügyeletet,
  • az étkeztetést,
  • csoportokat sem lehet összevonni,
  • a tanórák 50 százalékát – érettségiző osztályok esetében a kötelező érettségi tantárgyak 100 százalékát – meg kell tartani.
  • Szükség esetén a sztrájkolókat is munkára utasíthatja az intézményvezető.
  • A sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó pedagógusoknak, gyógypedagógusoknak pedig teljesen megtiltják a sztrájkot.

A kormány ezzel korábbi bírósági határozatokkal is szembement, amelyek kimondták, az ilyen mértékű munkavégzés nem tartozhat bele a sztrájk alatti elégséges szolgáltatások körébe.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a lapnak azt is elmondta, amennyiben az Alkotmánybíróságon nem járnak eredménnyel,

az Emberi Jogok Európai Bíróságának nyújtanak be keresetet.

Arról is beszélt, hogy a hamarosan folytatódhatnak a sztrájkbizottsági tárgyalások a szakszervezetek és a kormány között, Orbán Viktor Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárt bízta meg, hogy a kabinet nevében egyeztessen. Ugyanakkor újabb sztrájkot az idei tanévben már nem valószínű, hogy szerveznek.

(via, nepszava.hu)

Valódi Hírek