Már csak ez hiányzott: El akarja törölni a legkedvezőbb adózási formát az iparkamara elnöke

Nem érdekli a tiltakozás.

Interjút készített a Népszava Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével a különadóról, a rendeleti kormányzásról, a katáról és és az iparűzési adóról.

Parragh elmondta, hogy annak ellenére, hogy az első negyedéves adatok pozitívak, egyre bizonytalanabbá válik a gazdasági helyzet. Az olajszankciónk már éreztetik a hatásukat, a követekző kihívás pedig a gáz és az energiaellátás biztosítása lesz.

Szerinte a külföldi befektetőkkel és az unióval keményen kell bánni, ez illik a magyarokhoz:

„Mi magyarok a Kárpát-medencébe érkezésünk óta bajkeverő nemzetnek számítunk Európában, mindig mi voltunk a rebellisek. Mi nevén nevezzük a gyereket, miközben az ugyanazon problémákkal küzdő országok, mint Szlovákia, Ausztria vagy éppen Svájc lényegesen óvatosabban fogalmaznak.”

– mondta.

Arra a kérdésre, hogy meddig maradnak a hatósági árak, Parragh nem tudott válaszolni.

„Hogy meddig kell fenntartani a hatósági árstopot és ársapkát nagyban függ az energia-beszerzési forrásoktól, a globális gazdasági és politikai helyzettől és a háború alakulásától. De az árstop jelenlegi feltételei nem kőbe vésettek, menet közben könnyen módosíthatóak. Ki lehet terjeszteni más termékekre, vagy éppen kivonni a körből egyiket, de emelni is lehet a hatósági árat.”

– magyarázta, hozzátéve, hogy azt viszont hibának tartja, hogy a jegybanl nem reagál érdemben az inflációra.

Szerinte a bérek kiegyensúlyozása a kormány feladata, ugyanakkor a minimálbér és a garantált bérminimum összege jogszabályban előírt, de megállapodáson alapszik.

„A Magyarországon nagyon magas a foglalkoztatási ráta, ez is azt igazolja, hogy az állam „csendes” jelenléte hasznos e téren. De sokféle motiváció létezik: a tanároknak ott

a szabad nyár,

délután négykor hazamehetnek. Minden egyes szakmánál más és más. Egy tűzoltót motiválhat a társadalmi megbecsültség és az adrenalin-löket. A kassza persze mindenkinek egyformán csörög, így valamiféle egyensúlyt a kormánynak kell létrehoznia.”

A helyi iparűzési adóval kapcsolatban Parragh László arról beszélt, hogy szükséges volt átalakítani a rendszert, mert a mostani igazságtalan és elavult. Véleménye szerint az lenne az ideális megoldás, hogy az adót mostantól az állam szedje be és ossza szét: többek között szerinte a cégek is sokszor bizonytalanok voltak, hogy hová fizessenek, ha több telephelyük is van; így hatékonyabb lesz, ha az MKIK szedi majd be az iparűzési adót.

Parragh arról is beszélt, hogy mivel a háború miatt az események felgyorsultak, ezért fontos az azonnali reakció. Folyamatos az egyeztetés a kormánytagok között, hogy bármire tudjanak lépni: éppen ezért támogatja, hogy egyre inkább

rendeleti úton

folyjon az ország és a gazdaság irányítása.

Egyetért Varga Mihállyal a kata kérdésében, szerinte is felül kell vizsgálni, hogy változatlan formában maradhat-e.

„Ennek a kedvezményes adónemnek a bevezetésekor az volt az egyik cél, hogy olyanokat is bevonjon a közteherviselésbe, akik korábban nem voltak részesei annak. Nagyon sikeres lett, talán túlzóan is, ma már csaknem 430 ezren adóznak ilyen kedvezményes formában, vagyis a munkavállalók 12-13 százaléka választja ezt a normál adózásnál nagyságrendekkel jobb közteherviselési formát, ami lényegesen torzítja a piacot.”

– mondta. Hangsúlyozta, hogy ő támogatná a kata megszüntetését, és egy új adónem bevezetését.

Utolsó témaként a közoktatás került elő. Egyetért azokkal, akik szerint a rendszernek változnia kell, mert már egyre több gyerek választja a

szakmai képzést nyújtó iskolát,

mint a gimnáziumot.

Valódi Hírek