Pofátlan levélben indokolta meg a Klebelsberg Központ, hogy miért nem támogatják a fogyatékkal élő gyermekek oktatását

Az állam helyett a szülők feladata lesz a pénz előteremtése.

Huszonnyolc millió forint hiányzik egy sérült gyerekek fejlesztését biztosító iskola működtetéséhez. A tandíjat a szülők nem tudják, a Klebelsberg Központ pedig nem akarja kifizetni. A Központ elnöke szerint a gyerekek máshol ingyenesen megkapják a fejlesztéseket, a szülők szerint ez nem igaz — számolt be róla a hvg.hu.

A 35 éve a Bliss Alapítvány fenntartásában működő budapesti Bóné András Kommunikációs és Fejlesztő Iskolában gazdasági nehézségek miatt az elmúlt években költségtérítésessé vált az ellátás, ezt viszont a szülők nem tudják, a Klebelsberg Központ pedig nem akarja kifizetni. Korábban emiatt tüntettek április 26-án a szülők, a gyerekek és a Bliss Alapítvány képviselői, mivel szerintük

sérül a gyerekek oktatáshoz hozzáférésének alapvető joga.

A szülők szeretnék elérni, hogy az előírt heti 20 óra fejlesztést megkapják a gyerekek. Korábban egy nyílt levelet is átadtak a Klebelsberg Központ képviselőinek, amelyben tájékoztatást kértek, ám választ csak most kaptak, ami szerintük több pontban is hamis információkat tartalmaz.

Hajnal Gabriella, a KK igazgatójának válaszlevelében az áll, hogy ha „az érintett gyermekek, tanulók szülei megkeresik az illetékes tankerületi központokat, a fenntartók – a korábbiakhoz hasonlóan – az általuk fenntartott köznevelési intézményekben térítésmentesen biztosítják a gyermekek, fiatalok számára a jogszabályok által előírt ellátást, figyelembe véve a pedagógiai szakszolgálatok szakértői bizottságának szakértői véleményében foglalt megállapításait is”.

Szerintük ezzel szemben korábban a tankerülethez tartozó iskolák nem tudták ellátni a tanulók fejlesztését, hanem szolgáltatási szerződést kötöttek intézményünkkel az idei tanévre, mert csak így volt biztosított, hogy a tankötelezettségüket a szakértői véleményekben foglaltak szerint teljesítsék a tanulók.

Hajnal Gabriella ismételten kijelenti válaszában, hogy a szülők feladata megkeresni az illetékes tankerületi központokat. A szülők azonban pont amiatt fordultak a Klebelsberg Központhoz, mert ezt előzőleg már megtették, de a tankerületi központok nem tudtak iskolát kijelölni gyermekük számára. Néhány szülő pedig a 30 napos válaszadási határidőn túl, a mai napig sem kapott írásban semmilyen visszajelzést a tankerülettől.

Levelében a Klebelsberg Központ elnöke azt is hangsúlyozza, hogy köznevelési intézményben ingyenesen tudják biztosítani a megfelelő oktatást, de az alapítvány szerint az esetek többségében nem köznevelési, hanem szociális intézményeket ajánlottak fel a tankerületek a szülők megkeresésére, amelyek között szerepelt bentlakásos ápoló-gondozó otthon is. Volt, akit vakok- és gyengénlátók intézetébe akartak küldeni, pedig a szemével tud legjobban kommunikálni. Az ingyenességhez a szülőnek ráadásul állami gondozásba kellett volna adnia gyermekét, hogy hozzájusson a szükséges fejlesztésekhez.

Arra is volt példa, hogy olyan szociális intézményt ajánlott az illetékes tankerületi központ, ahol a szülőnek

havi 100 ezer forintot kellene fizetni havonta gyermeke ellátásáért.

A Bliss Alapítvány szerint az sem igaz, hogy csak szeptemberben, év közben keresték meg a Klebelsberg Központot, amikor a súlyos és halmozottan fogyatékos tanulók új köznevelési intézményben ellátása már lehetetlen. Azt mondják, ezt már júniusban megtették.

Az alapítvány állítja, hogy érdemi segítség a mai napig nem érkezett az illetékesek részéről, így kérdésessé vált tizenkét tanköteles fogyatékkal élő gyermek jövője és az is, hogy az érintett – egyébként tanköteles – gyermekek tudnak -e olyan intézménybe járni szeptembertől, ahol a szükséges fejlesztéseket megkaphatják.

„A szülők számára nem maradt más lehetőség, mint az alapítványi iskola, amelynek működését a normatíva 50%-ban fedezi. A fennmaradó rész előteremtése a szülők számára hatalmas anyagi terhet jelent,

ingyenes oktatáshoz pedig nem fér hozzá gyermekük”

– írják.

Az alapítvány most gyűjtést szervez, hogy összejöjjön az a 28 millió forint, ami az intézmény működését a következő tanévben is biztosítani tudja. Ehhez 10 ezer embert keresnek, aki áldozna erre 2800 forintot.

(via, hvg.hu)

(Kiemelt kép: amchamfoundation.hu)

Valódi Hírek