Barkóczi: A Momentum felrúgta az összefogást, nem támogatják a DK jelöltjeit

Ez baj.

Szerdán délelőtt több lap is megírta, hogy elmaradt a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése, mivel „a DK és a Momentum összeveszett”.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: nem a fővárosi frakciók, nem a polgármesterek között, hanem pártvezetői szinten van nézetkülönbség, ami a Momentum és a Demokratikus Koalíció (DK) között „ma áthidalhatatlan véleménykülönbséget eredményezett”.

Egyes értesülések szerint a vita azon robbant ki, hogy a Momentum nem akarja a DK-s Bősz Anettet főpolgármester-helyettesnek.

(Gy. Németh Erzsébet országgyűlési képviselővé válásával a Demokratikus Koalíció Bősz Anettet bízta meg ezzel a feladattal.)

Lapunk elérte Barkóczi Balázst, a Demokratikus Koalíció szóvivőjét, országgyűlési képviselőt, aki elmondta, mi áll a konfliktus hátterében.

Az ügy előzménye, hogy jelenleg több településen is már kiírt, illetve folyamatban levő időközi választásokat tartanak (ilyen Szolnok, Keszthely és Eger, de Budapesten a 7. kerület is).

Barkóczi világossá tette: 2019 óta természetes, hogy az ellenzéki pártok egyeztetés után megszavazzák egymás jelöltjeit, ezen a négy településen azonban ez nem történt meg.

A Momentum ugyanis közölte, hogy

nem támogatják a DK jelöltjeit.

Barkóczi szerint a Momentum úgy akar jobb alkupozíciót szerezni az időközi választásokkal kapcsolatos ellenzéki vitákban, hogy nem akarja megszavazni Bősz Anettet főpolgármester-helyettesnek.

„Ez nagyon felelőtlen és veszélyes dolog, ezt a kettőt szét kell választani: együtt kell működni Budapesten és közösen, felelősen vezetni a fővárost, a pártok közti vitákat pedig el kell rendezni minél csendesebben és kulturáltabban.

Ha ezt a Momentum nem érti, és továbbra is össze akarja kötni a kettőt, akkor tényleg veszélybe fogja sodorni Budapest kormányozhatóságát.”

– jelentette ki a DK szóvivője.

Barkóczi hangsúlyozta lapunknak: a Demokratikus Koalíció kifejezetten kérte, hogy ennek ellenére legyen szavazás szerdán a közgyűlésben, Karácsony Gergely azonban mégis úgy döntött, hogy ezt elhalasztják.

„A jövő héten mindenképpen folytatjuk a tárgyalásokat a Momentummal, abban a reményben, hogy a tisztújítás után egységesebb álláspontot fognak képviselni”

— mondta Barkóczi Balázs, hozzátéve:

„A DK úgy gondolja, hogy nem lehet veszélybe sodorni Budapest működését és kormányozhatóságát, mert az nem alku tárgya. Nem szabad veszélyeztetni az ellenzéki többséget a fővárosban, amely a szabadság egy még megmaradt kis szigete az országban.”

 

Valódi Hírek