Az uniós biztos lesújtóan beszélt Varga Juditról: Elárulta, milyen volt vele tárgyalni

Nem túl pozitív.

Bár sikerül „egyre mélyebb” párbeszédet folytatni Magyarországgal, semmilyen pozitív elmozdulást nem lát az Európai Bizottság a jogállamiság és a demokrácia helyzetével kapcsolatban. Erről a brüsszeli testület igazságügyi biztosa, Didier Reynders beszélt hétfő délutáni sajtótájékoztatóján, miután meghallgatták Varga Judit igazságügyi minisztert az Európai Tanács Általános Ügyek Bizottságában.

Reynders szerint ráadásul nemcsak a 2018-as Sargentini-jelentés által kifogásolt pontokban (mint a média és az igazságszolgáltatás függetlensége, a választási rendszer vagy a korrupció helyzete) nem történt előrehaladás, de újabb ügyek kerültek a kormány céltáblájára. Példaként említette a gyermekvédelminek nevezett

melegellenes törvény hatását

a magyar LMBT-közösségre.

„Utoljára decemberben írt részletesen jelentést a magyarországi helyzetről a Bizottság, azóta pedig lezajlott egy választás. Azt tapasztaltuk, hogy ez rendben folyt, több lehetőséget is felkínáltak a választóknak – viszont a médiahelyzet és a kampánytámogatások tekintetében nem voltak egyenlőek a feltételek”

– mondta Reynders.

A biztos kiemelte a Médiatanáccsal szembeni kifogásukat, és aggasztónak tartja azt is, hogy az Orbán-kormány valódi társadalmi egyeztetés nélkül írja át az alkotmányt, és hoz törvényeket.

„Őszinte és nyílt, de nem túl egyszerű egyeztetéseken vagyunk túl. Nem tudok beszámolni

pozitív fejleményekről,

de továbbra is készek vagyunk tárgyalni a magyar kormánnyal”

– emelte ki Reynders a találkozó után. Az igazságügyi biztos hozzátette: a hetes cikkelyes eljárás az Európai Unió szerződéseiben lefektetett alapértékeket védi meg, és nem egyenlő a jogállamisági mechanizmus keretében indult eljárással, amit a költségvetés védelme miatt indítottak el Magyarországgal szemben.

Reynders hangsúlyozta, hogy továbbra is figyelemmel kísérik a jogállamiság helyzetét Magyarországon, és ez a francia elnökség lejárta után, a következő cseh elnökség alatt sem lesz másként.

Kapcsolódó:

Varga Judit begurult a hírre, hogy az EU már készül az Orbán-leszámolásra

(via Telex.hu)

Valódi Hírek