Beadták a törvényjavaslatot: Munkavállalási engedély nélkül is jöhetnének az országba a harmadik világbeli vendégmunkások

A kormány rendeleti úton döntene erről.

Vietnámi, indonéz, mongol, fülöp-szigeteki vendégmunkások magyarországi foglalkoztatását tenné egyszerűbbé egy törvény, mely a héten kerül a parlament elé — írta meg hétfőn a Népszava.

A héten előrehozott eljárásban tárgyalják a május elején benyújtott javaslatcsomagot, amely

„A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről”

címen fut. A javaslatban egy még a covid alatt bevezetett átmeneti szabályozást rögzítenének, amely lehetővé tenné, hogy a harmadik világbeli állampolgárok minősített munkaerő-kölcsönzőkön keresztül könnyített úton érkezhessenek Magyarországra, és

akár munkavállalási engedély nélkül is dolgozhassanak.

A kormány rendeleti úton döntene erről a mentességről, ugyanakkor a javaslat elfogadásával arra is felhatalmazást kapna a kormánypárt, hogy a munkaerő-kölcsönzés területét szabályozza.

A kormány ezzel a lépéssel a növekvő munkaerőhiányt akarja orvosolni, ugyanakkor ez a magyar gazdaság problémáit László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint nem oldaná meg, bár kétségtelen, hogy néhány munkaerő-kölcsönző cégnek bőségesen hozna a konyhára.

(kiemelt kép: MTI/Vajda János)

Valódi Hírek