Orbánék azonnal módosították a KRESZ-t az árvíz miatt

Módosítások léptek életbe az árvízi védekezés hatékonyabbá tételéhez.

Megírtuk, hogy szombaton tetőzhet a Duna, várhatóan 850 centiméteres vízállással. A helyzet kezeléséhez rendkívüli intézkedések kellenek.

Szerda este megjelent a Magyar Közlönyben a kormány legfrissebb rendelete, amely csütörtökön lépett életbe. Ennek fontos eleme, hogy

a kijelölt szervezetek azon gépjárművei, amelyek részt vesznek az árvízi védekezésben,

az árhullám levonulásáig szabadon használhatják a buszsávokat.

Kijelölik az érintett szervezeteket

A csütörtökön életbe lépett rendeletet Orbán Viktor szignózta. A kormány Lantos Csaba energiaügyi minisztert kérte fel, hogy gondoskodjon az árvíz ideje alatt

„a közúti közlekedés szabályairól szóló (…) rendelet alapján az autóbusz forgalmi sáv használatára jogosult, az elhárításban részt vevő szervezetek kijelöléséről”

– írták. Az érintett szervezetek részére a rendelet melléklete szerinti jelzést is ki kell adnia a miniszternek.

Így az eddigi jogosultakon túl csak az alábbi jelzéssel ellátott járművek szabadon használhatják a buszsávokat az árhullám levonulásáig:

Fotó: Magyar Közlöny

Más jármű erre a forgalmi sávra továbbra sem hajthat rá, a kanyarodást vagy a sávon való áthaladást kivéve.

Rendkívüli mennyiségű víz miatt rendkívüli intézkedések kellenek

Szombaton tetőzhet a Duna, várhatóan 850 centiméteres vízállással. Az árvízbudapesti érkezése miatt a BKK lépésről lépésre vezeti be a biztonságos utazáshoz szükséges forgalomkorlátozásokat – írta a Budapesti Közlekedési Központ a honlapján. Az össze közlekedési változást összefoglaló cikkünket »»ITT«« olvashatod.

Péntektől a metró forgalmában is változás jön

Várhatóan szeptember 20-án, pénteken üzemkezdettől lezárják az M2-es metró Batthyány téri állomását. A vonatok csak áthaladnak az állomáson,

le- és felszállni nem lehet.

A Batthyány téri metróállomás lezárásának idején a 39-es busz a Széll Kálmán tér és a Batthyány tér között sűrűbben és nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal közlekedik.

Ugyancsak szeptember 20-án, pénteken üzemkezdettől korlátozzák a 19-es és a 41-es villamos közlekedését a Széchenyi lánchíd térségében. Péntektől a 41-esvillamos a Krisztina körút felé, az 56-os villamos vonalán közlekedik a dunai szakasz helyett.

A 19-es villamos pedig két szakaszon jár: a Bécsi út felől csak a Batthyány téri, illetve a Clark Ádám téri ideiglenes végállomásig (felváltva), Kelenföld felől pedig a Clark Ádám tér megállóhelyig. A szakemberek folyamatosan figyelik a vízállást, ezért, ha szükségessé válik, a villamosok menetrendjét akár már csütörtök délután is módosíthatják.

Hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni

Megírtuk, hogy hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, sokáig lesz érvényben harmadfokúkészültség az érintett folyókon – hívta fel a figyelmet az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Siklós Gabriella hangsúlyozta, hogy a Dunán többnyire 5-8 nap alatt vonul le az árhullám, azonban most ennél hosszabb idővel kell számolni. Ha nem esik újabb eső, az Alpokban olvadó hó akkor is utánpótlást ad – jelezte a szóvivő.

Valódi Hírek