Az állami intézmény kiszivárogtatta, teljesen megváltoztatná a nyugdíjrendszert a kormány

Drasztikus változás jöhet.

A Magyar Nemzeti Bank közzétette Fenntartható Egyensúly és Felzárkózás 144 pontja című programját, amelyet vitairatnak szántak. Az ebben olvasható javaslatok a nyugdíjrendszer teljes reformját szorgalmazzák. A termelékenység-növelés és a foglalkoztatási helyzet javulása érdekében három javaslatot fogalmazott meg az MNB.

Az egyik pont alapján ösztönöznék a nyugdíjkorhatáron túli munkavállalást, ezt a nyugdíjbónusz emelésével tennék. Az uniós átlagban 6,4% dolgozik nyugdíjazás után, a V4 országaiban ez az arány 5,7%, Magyarországon pedig 4,4%.

A nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kapcsolnák. Ez alapján

a korhatár emelésére tesznek javaslatot.

A nyugdíjszámítás módját is felülvizsgálnák. Magyarországon a nyugdíj mértéke nagymértékben függ az utolsó aktív évek béremelkedésétől.

Az MNB a ösztönözni szeretné a gyermekvállalást. Magyarországon jelenleg évi 90 ezer újszülött jön világra, 2030-ra ezt a számot 110 ezerre emelnék. Az elmúlt 10 évben 200 ezerrel csökkent a népességszám, és 2030-ra további 400 ezerrel mérséklődhet a Magyarországon élő polgárok száma demográfiai fordulat nélkül.

Utoljára 1995-ben volt 110 ezer fő felett az élve született gyermekek száma.

A jelenlegihez képest 20%-os növekedés szükséges

a jelentős népességfogyás megállításához.

A jegybank szerint a nyugdíjrendszer fenntarthatósága miatt is el kellene ismerni a gyermekvállalást a nyugdíjak esetében. Jelenleg a két gyermeket vállalók 15, a hármat felnevelők 20%-kal alacsonyabb nyugdíjra számíthatnak.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek