Új projektbe kezd Iványi Gábor: Elindítják a szegények rádióját, ahol az „alagsori Magyarországot” mutatják be

Hiánypótló.

Közösségi, közösségépítő rádiót tervez az Oltalom Karitatív Egyesület, írta meg a Hírklikk. Idővel azt szeretnék, hogy minden nagyobb településen kialakulhasson egy-egy Oltalom-sziget, olyan helyi kisközösségek, amik megteremtik annak a lehetőségét, hogy az emberek szóba álljanak egymással. A cél az lenne, hogy rájöjjenek, a saját életük gazdái. A részletekről a lap megkérdezte Iványi Gábort, a közösség vezető lelkészét.

„Már évek óta működik egy kis stúdiónk a Dankó utcában, amit Moldova Ágnes vezetett egészen a közelmúltig. Ezzel a kis műhelyünkkel készítettünk például egy hosszú sorozatot Földalatti egyház címen, miután az elmúlt 12 évben a Fidesz elvette az egyházi státuszunkat. „

– kezdte Iványi. Elmondta, hogy mindenképpen el szerették volna juttatni szociális és környezettani tevékenységüket azokhoz is, akik nem vesznek részt a közösségük életébe. A

szegény emberek bánatáról

szeretnének beszélni, hangsúlyozta, mint Móra, Móricz és Mikszáth.

„Azokról akarunk szólni, akik mernek utánamenni a gyöngék bántalmazásának és erről mernek hírt is adni. Eddig 80-100 körüli anyagunk készült el, ami már egyfajta archívum, hírbázis.”

– fejtette ki a rádió szerepét.

A témák között szerepel a börtönlét, a gyógyíthatatlan betegek, és minden, amit lelkipásztori tevékenysége során lát.

„Én ugyanis azt gondolom, hogy a lelkipásztor egyre kevésbé áll fenn a szószéken és hirdeti az igét. Inkább együtt él az emberekkel, amint a munkáspapság már a hatvanas években próbálta megtalálni a helyét a társadalomban. Így gondoltuk el, hogy egy olyan rádiót indítanánk el, ami mindarról szólna, amit mi csinálunk, ami bennünket érdekel, amivel kapcsolatban üzenni akarunk a világnak.”

– magyarázta.

Az interneten hallgatható rádió arca Molnár Áron lesz, de csatlakozik a projekthez többek között Herényi Károly is, az MDF volt szóvivője is. A rádióban bárki szót kaphat, a kormányt kivéve: terveik szerint ki alakul majd egy együttműködés köztük és az ellenzéki önkormányzatok között, akiktől technikai segítséget remélnek.

Iványi egy másik, kapcsolódó tervéről is mesélt. Felépítenének egy médiaoktatást is, oknyomozó újságírás terén.

„Természetesen nem egy akarunk lenni az ezt tanító, unatkozó gazdag leányok és fiúk számára kitalált iskolák közül. Sokkal inkább a tarisznyás és szandálos barátainkat küldenénk szét azokra a területekre, amerre mi mozgunk. Szeretnénk hírt adni, hogy mi van az alagsori Magyarországgal.”

A rádió már májusban elindulhat, az oltalomradio.hu oldalon.

 

Valódi Hírek