Gyomorforgató háborús példával érvelt Szijjártó Péter, miért nem támogatják a Putyinék elleni szankciókat

Rendkívül ízléstelen hasonlattal élt.

Sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter Berlinben a NATO-külügyminiszterek találkozóját követően. Ennek során az Ukrajnában zajló, Vlagyimir Putyinék által kezdeményezett háborúról beszélt.

A külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, a szövetség álláspontja „egybeesik a magyar érdekkel„. Ezzel kapcsolatban azt mondta, közös érdek, hogy megakadályozzák a háború Ukrajna határain túlterjedését.

Arról beszélt, az az érdekük, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonságát szavatolják. A legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy a háború továbbterjedését megakadályozzák.

Ismertette, egyetértés van abban a tekintetben a tagállamok közt, hogy el kell kerülni egy NATO-Oroszország konfliktust. Arról beszélt, céljuk, hogy megakadályozzák a NATO-részvételt a háborús agresszor által szított konfliktusban.

Szijjártó azt mondta, megérti, ha egy ország úgy dönt, hogy fegyvert szállít Ukrajnának, de szerinte fontos, hogy azt ne a NATO-n keresztül tegye. Úgy véli, azzal tudják biztosítani, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ha nem küldenek fegyverszállítmányokat az országba.

A magyar fél támogatja, hogy fenntartsák Oroszországgal a kommunikációs csatornákat,

és ezzel kapcsolatban a tagországok többsége is hasonlóan gondolkodik.

A külügyminiszter közölte, közel 700 ezren menekültek Magyarországra a háború elől. „Természetesen beengedünk mindenkit” — tette hozzá a politikus.

Az Oroszországgal kapcsolatos szankciókat csak érintőlegesen tárgyalták, és ezeket értelmetlennek és észszerűtlennek nevezte. Szó szerint úgy fogalmazott, a szankció a magyar gazdaság szempontjából „ledobott atombombával” ér fel.

Finnország és Svédország NATO-csatlakozási szándékához a magyar fél pozitívan áll, és hozzátette,

„mindenki nagyon lelkes”

a tagországok között a bővítés miatt.

A jövőbeni kihívások között Szijjártó a déli határvédelem fontosságát említette, valamint a terrorizmus és az illegális bevándorlás megakadályozására hívta fel a NATO figyelmét. A magyar kormányt mind az EU, mind a NATO-tagság tekintetében „bővítéspárti” félként aposztrofálta, ezért támogatják a csatlakozni kívánók szándékát.

Azt mondta,

a józan ész hangja elég erős„,

hogy megakadályozzák a konfliktus továbbgyűrűzését Ukrajnán túlra.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek