Telefonon beszélt Finnország elnöke Putyinnal

Részletek derültek ki.

Finnország napokon belül hivatalosan is benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO felé, miközben Putyin közölte kollégájával, hogy ez a lépés negatív hatással lehet a finn-orosz kapcsolatokra.

Sauli Niinistö finn elnök szombaton közölte orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, hogy az északi ország „néhány napon belül kérelmezni fogja a NATO-hoz való csatlakozását” – áll Niinistö hivatalának közleményében.

A Finnország által kezdeményezett telefonbeszélgetés során „Niinistö elnök elmondta Putyin elnöknek, hogy a 2021 végén megfogalmazott, az országok NATO-csatlakozásának megakadályozását célzó orosz követelések és Oroszország 2022 februárjában végrehajtott masszív ukrajnai inváziója milyen alapvetően megváltoztatta Finnország biztonsági környezetét”.

A beszélgetés közvetlen és egyenes volt, és nem mérgesedett el. Mindkét fél fontosnak tartotta a feszültségek elkerülését – idézi Niinistö szavait a közlemény.

A finn elnök megjegyezte, hogy már 2012-es első találkozójukon azt mondta Putyinnak, hogy „minden független ország maximalizálja a biztonságát”, és „ez történik most is”. Finnország a jövőben „korrekt és professzionális módon akarja intézni az Oroszország szomszédságából adódó gyakorlati kérdéseket” – áll a közleményben.

Niinistö megismételte mélységes aggodalmát az Oroszország által Ukrajnában vívott háború okozta emberi szenvedés miatt, és hangsúlyozta a béke szükségességét. Emellett átadta Volodimir Zelenszkijnek a civilek evakuálásáról szóló üzenetét.

Niinistö és Putyin „őszinte eszmecseréjére” szombati telefonbeszélgetésük alatt került sor, amelyet a finn vezetés nem rég bejelentett NATO-tagságra irányuló szándékával kapcsolatban folytattak – áll a Kreml közleményében.

„Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy a katonai semlegesség hagyományos politikájának feladása hiba lenne, mivel Finnország biztonságát nem fenyegeti veszély” – írják.

Hozzátették, az ország külpolitikájának ilyen irányú megváltoztatása negatív hatással lehet az orosz-finn kapcsolatokra, amelyek hosszú évek óta a jószomszédi viszony és a partnerségi együttműködés szellemében épültek, és kölcsönösen előnyösek voltak.

A vezetők megvitatták az ukrajnai helyzetet is – közölte a Kreml. „Vlagyimir Putyin megosztotta értékelését az orosz és ukrán képviselők közötti tárgyalási folyamat helyzetéről, amelyet éppenséggel Kijev függesztett fel, mivel nem mutatnak érdeklődést egy komoly és konstruktív párbeszéd iránt” – áll a közleményben.

(via, hvg.hu)

Kapcsolódó:

Döntöttek végre: Finnország bejelentette, hogy csatlakozni akar a NATO-hoz

https://nyugatifeny.hu/2022/05/12/friss-kiakadt-a-kreml-finnorszag-nato-csatlakozasan-dmitrij-peszkov-valaszlepessel-fenyeget

Valódi Hírek