Putyin megfenyegette Svédországot és Finnországot: Ne próbáljanak csatlakozni a NATO-hoz

Figyelmeztettek.

Oroszország óva intette Finnországot és Svédországot a NATO-csatlakozástól – írja a BBC.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról beszélt hétfőn, hogy a NATO „nem az a fajta szövetség, amely biztosítja a békét és a stabilitást, a bővítése pedig nem fog további biztonságot nyújtani az európai kontinensnek”.

A múlt héten Peszkov orosz ellenlépésekről beszélt a svéd, illetve a finn csatlakozás esetén, míg februárban Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője

„katonai és politikai következményekre” figyelmeztetett.

A fenyegetések ellenére mindkét ország közeledik a NATO-hoz, és növeli a védelmi kiadásait. Sanna Marin finn miniszterelnök szerint a kormánya a nyár közepéig vitathatja meg,

hogy benyújtják-e a csatlakozási kérelmet.

Ezzel egybecseng a Times értesülése, miszerint mindkét északi ország már a nyáron kész lenne csatlakozni a NATO-hoz. A lapnak nyilatkozó amerikai tisztségviselők szerint a két ország belépése többször beszédtéma volt az észak-atlanti szövetséghez tartozó államok külügyminisztereinek megbeszélésein. A találkozókon Svédország és Finnország képviselői is jelen voltak.

A Timesnak nyilatkozó egyik amerikai illetékes azt a kérdést tette fel:

„Hogy lehetne ez más, mint egy hatalmas stratégiai hiba Putyin részéről?”

A svédek és a finnek csatlakozásával ugyanis 30-ról 32-re emelkedhet a NATO-tagok száma, ez pedig egyenes következménye annak, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen.

(via, thetimes.co.uk / bbc.com / hvg.hu)

Kapcsolódó cikkünk:

Friss: A vártnál jóval korábban csatlakozhat a NATO-hoz két skandináv ország

 

Valódi Hírek