Döntöttek végre: Finnország bejelentette, hogy csatlakozni akar a NATO-hoz

Nem várnak tovább.

Finnországnak haladéktalanul be kell nyújtania a NATO-hoz való csatlakozási kérelmét

– jelentette be Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök csütörtökön egy közös nyilatkozatban.

Finnország, amely 1300 kilométeres határszakaszon osztozik Oroszországgal, korábban kívül maradt a szövetségen. A felvétele valószínűleg bosszantani fogja Moszkvát, mert a Kreml szerint a szövetség bővítése közvetlen veszélyt jelent Oroszország biztonságára nézve. Az oroszok többször is óva intették Finnországot és az eddig szintén semleges Svédországot a csatlakozástól, mert szerintük ez „súlyos katonai és politikai következményekkel” járna.

Arra a kérdésre, hogy Finnország provokálja-e Oroszországot a NATO-csatlakozással, Niinistö korábban azt mondta, Putyin csak magát okolhatja mindezért.

„Nézz a tükörbe”

– üzente a finn elnök.

Korábban évekig a finnek körülbelül 20-25%-a támogatta a NATO-hoz való csatlakozást. Azonban mióta Oroszország megszállta Ukrajnát, a legutóbbi közvélemény-kutatás szerint ez az arány rekordmagasra,

76%-ra emelkedett.

Míg a katonai elzárkózás és a semlegesség sok finn körében régóta a konfliktusoktól való távolmaradás álláspontja volt, a háború miatt egyre több finn tekintette üres frázisnak az Oroszországgal való baráti kapcsolatokat.

A finn NATO-csatlakozás hírét Észtország is üdvözölte, de a védelmi minisztérium figyelmeztetett, hogy Oroszország már régóta tervezi a Balti államok megtámadását, és további légvédelmi egységeket kért a NATO-tól.

(via BBC/Telex)

Valódi Hírek