FRISS: A Nemzetközi Sajtóintézet tiltakozik a Tilos Rádió bedarálása ellen

A Tilos Rádió 1991-ben indult.

A Nemzetközi Sajtóintézet közleményben tiltakozik a Médiatanács Tilos Rádió frekvenciáját érintő döntése ellen. A sajtószabadságért küzdő globális szervezet szerint a Fidesz által ellenőrzött Médiatanács döntése azt jelenti, hogy egy újabb független hang hallgathat el Magyarországon, ez pedig gyengíti a sajtó sokszínűségét.

A Nemzetközi Sajtóintézet közleményben tiltakozott a Médiatanács április közepén hozott döntése ellen, amely szerint nem hosszabbítják meg a Tilos Rádió frekvenciáját. Mint írják, a kizárólag a kormánypárt delegáltjaiból álló Médiatanács döntése aránytalan volt, és egy újabb független hang lekapcsolásához vezethet, ez pedig

rombolja a sajtó sokszínűségét Magyarországon.

A Nemzetközi Sajtóintézet emlékeztet: A Médiatanács döntését Orbán Viktor Választási győzelme után röviddel hozták meg. Ez a választási győzelem egyébként is aggodalmat keltett a független média maradékának jövőjét illetően – írta közleményében a szervezet.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság médiatanácsa áprilisban azzal indokolta a frekvencia-ügyben hozott döntését, hogy a Tilos Rádió 2015 óta négy alkalommal megszegte a korhatár-besorolás törvényi előírásait, négy esetben ismételt jogsértést tapasztaltak, további két esetben pedig a műsorkvótákra vonatkozó beszámolási követelményekben hibázott a rádió.

A Médiatanács egyébként

pályázatot ír ki arra a budapesti frekvenciára, amelyen jelenleg a Tilos üzemel,

ezen a Tilos Kulturális Alapítvány is indulni fog. A Tilos Rádió 1991-ben indult illegális formában, de 1995 óta legális frekvencián működnek.

(via, euronews.com)

(Kiemelt kép: MTI)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/04/14/elnemulnak-ujabb-radio-frekvenciajat-veszi-el-az-nmhh

Valódi Hírek