Kimondta a Kúria: Nyugodtan lehet „Tiborcz-adóról” beszélni

Jogerős.

Emlékezetes, hogy Karácsony Gergely a 2019-es főpolgármester-jelölti kampányában egy olyan adó bevezetéséről beszélt, amit az 500 millió forintnál drágább budapesti ingatlanok után kellene fizetni.

Az adót kissé szerencsétlen módon

Tiborcz-adónak nevezte el.

(Mivel a bűnözőket nem megadóztatni, hanem elítélni és vagyonelkobozni kellene).

Tiborcz István azonban beperelte Karácsonyt: egymillió forintos elégtételt valamint bocsánatkérést követelve, mondván Karácsony visszaélt a nevével, megsértette a becsületét.

Orbán Viktor veje először nem jogerősen elvesztette a pert, a Fővárosi Ítélőtábla azonban tavaly úgy döntött, a főpolgármester jogsértést követett el.

Ezután a főpolgármester fellebbezett, így került a Kúriára az ügy.

A Kúria szerdai, felülvizsgálati ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletének felülvizsgálati kérelemmel érintett részét megváltoztatta, a Tiborcz István felperes keresetét teljes egészében elutasító elsőfokú ítéletet

helyben hagyta.

Karácsony ügyvédje az ítélet lényegét úgy foglalta össze, hogy a főpolgármester a „Tiborcz-adó” kifejezéssel politikai véleményt nyilvánított, a közszereplőre (a cégein keresztül közpénzhez, közvagyonhoz hozzáférő, a fővárosi ingatlanpiacot befolyásolni képes Tiborcz Istvánra) irányadó fokozott tűrési kötelezettség pedig ahogyan a becsületvédelem, úgy a névviselési jog kapcsán is fennáll.

A döntés jogerős.

Valódi Hírek