Napjainkban már a konyhában is egyre innovatívabb berendezéseket szereltethetünk be. A korábban megszokott hagyományos gáztűzhelyek helyett egyre többen választják a mostanában jóval elterjedtebb főzőlapokat. Ezek kapcsán azonban nagyon fontos kérdés lehet, hogy a kerámia vagy pedig az indukciós változat a jobb választás az otthonunkba.
Ebben a cikkben bemutatjuk egyik és másik típust, ezáltal talán könnyebben tud majd dönteni. Lássuk tehát az előnyöket és a hátrányokat!
Hagyományos tűzhely helyett főzőlap
Persze még mindig sokan választják a klasszikus gáztűzhelyeket, amelyek egy kicsit vidékies hangulatot árasztanak magukból. Az elektromos főzőlapok esetében azonban több megoldással találkozhat, hiszen léteznek hagyományos üvegkerámia, illetve ennél korszerűbb, az onlineMárkabotoknál is kapható indukciós főzőlapok egyaránt.
Az első fontos kérdés a döntés során a fogyasztás lehet, hiszen az eddigi tapasztalatok alapján az elektromos verziók 50%-os hatékonysággal működnek, míg az indukciós típusok akár 80%-on is használhatóak. Bármelyiket is szerzi be, garantáltan jobban jár a gáz főzőlapok kb. 30%-os értékével. Az szintén tény, hogy egy fogás elkészítéséhez egy indukciós főzőlap használatával nagyjából 40%-kal kevesebb energiát használ fel. Példaként megjegyeznénk, hogy ami egy kerámia lapon 10 perc után kezd el forrni, addig az a valami egy indukciós berendezésen kb. 6 perc alatt megvan. Ha tehát hosszabb távban gondolkodik, akkor mindenképpen jobban megéri ezt a korszerűbb megoldást választania.
Milyen edények használhatóak az indukciós főzőlapon?
Az elektromágneses verzió esetében olyan edényeket, lábasokat használhat, amelyek mágnesezhetőek. Ehhez egyszerű tesztet végezhet otthon a már meglévő tálakkal, hiszen egy hűtőmágnes segítségével megnézheti, hogy a már konyhában található edényekre rátapad-e a mágnes. Fontos tudni, hogy nem kizárólag a legdrágább fazekak használhatóak, hiszen a legtöbb régebbi zománcozott edény tökéletesen alkalmazható ezen a típusú lapon.
Emellett lényeges szempont, hogy az indukciós melegítő nem forrósítja fel annyira az edényt, mint a kerámia lap zónái. Ennek az oka, hogy míg az indukció közvetlenül a lábast melegíti fel, addig a kerámia a felületen keresztül forralja a tálban lévő ételt. Ez azt is jelenti, hogy ha véletlenül kifutna az edényben található fogás, akkor sem ég rá a lapra, mert az nem annyira forró ehhez. Nagy előny továbbá a kisgyermekes lakásokban, ahol a lap nem melegedik annyira, hogy az balesetet okozzon.
Akkor melyik a jobb megoldás: a kerámia vagy az indukciós?
Mivel sokan még mindig nem tudnak dönteni, így ezt a gyártók is felismerték. Manapság már többféle vegyes típus kapható, amiben van kettő kerámia és kettő indukciós rész, így kihasználható minden előny. Ezáltal a régi mágnesezhető edényeket sem kell a kukába dobni, azonban érdemes tudni, hogy a többség még így is az indukciós területeket használja.