FRISS: Leállt az Európába érkező gázszállítás egyharmada

Az ukrán háború miatt nem működik egy mérőállomás.

Kijev korábbi bejelentésének megfelelően szerdán leállt a gázszállítás a szohranyivkai mérőállomáson keresztül az ukrán gázszállító rendszert üzemeltető vállalat adatai szerint. Ukrajna kedden azt mondta: rajta kívül álló okok miatt kénytelen felfüggeszteni a gázszállítást az orosz erők ellenőrzése alatt álló szohranyivkai mérőállomáson és a Novopszkov kompresszorállomáson keresztül.

Eddig itt haladt át az Európába irányuló orosz gázszállítmányok csaknem

egyharmada.

Az ukrán üzemeltető közölte, hogy jelenleg nem tud operatív és technológiai ellenőrzést végezni az orosz erők által elfoglalt területeken található egyéb, a gázszállításhoz szükséges eszközök felett. A cég közleményében rámutatott: fennáll a veszélye, hogy az orosz erők beavatkoznak a technológiai folyamatokba, megváltoztatják a gázszállító létesítmények működési módját, jogosulatlanul vonnak ki gázt a tranzitforgalomból, veszélybe sodorva a teljes ukrán földgázszállítási rendszer stabilitását és biztonságát.

Kijev jelezte: az európai partnerekkel szemben fennálló tranzitkötelezettségek teljesítése érdekében a Szudzsa csomóponton át kerül sor a gázszállításra.

A Gazprom orosz állami gázvállalat figyelmeztetett: technológiailag kivitelezhetetlen, hogy a többletmennyiséget átirányítsák Szudzsába. A cég hangsúlyozta: nem látja akadályát annak, hogy a szállítás folytatódjon a szohranyivkai mérőállomáson keresztül.

(via 24.hu)

Valódi Hírek